Populärteknik

Resa till Mars ska ge svar om utomjordiskt liv

Bild från ytan på planeten Mars tagen av Nasa landfarkost Pathfinder. Foto: NASA/JPL
Bild från ytan på planeten Mars tagen av Nasa landfarkost Pathfinder. Foto: NASA/JPL

Nasa och ESA siktar på att ta sig till Mars för att kunna undersöka utomjordiskt liv.

Publicerad

Under torsdagen gick Nasa och den Europeiska rymdorganisationen ut med information om att de nu startar ett nytt samarbete för att utreda en framtida resa till Mars. Uppdraget går ut på att hämta stenar och jord från den röda planeten för sedan ta dem till jorden, skriver The Independent.

Syftet med en sådan resa är att undersöka jordproverna från Mars för att forska vidare om huruvida planeten har förutsättningar för utomjordiskt liv.

Att ta sig till Mars har visat sig vara en mycket svår uppgift. Senaste försöket i mars 2016 slutade i stor besvikelse när rymdsonden Schiaparelli förlorade kontrollen och kraschade ner på planeten.

Nasa har tidigare skickat flera saker till Mars, bland annat landfarkosten Curiosity som har undersökt och tagit bilder på Mars. Men de har aldrig skickat tillbaka något från Mars. Ett sådant uppdrag är extremt mycket svårare.

För att genomföra en sådan plan krävs tre uppdrag. Först att en farkost skickas till Mars för att samla prover, sedan ska dessa prover hämtas och skjutas upp i Mars omloppsbana, för att sedan plockas upp av en större farkost som kan ta dem tillbaka till jorden.

Thomas Zurbuchen från Nasa är en av de ansvariga forskarna på projektet och menar att ett sådant uppdrag är en stor utmaning, men att det är möjligt och kommer ge dem helt nya insikter om jorden och Mars.