Miljö

Rekordhög koncentration av mikroplaster i Arktis sjöis

Arktis sjöis Foto: Stefan Hendricks, Alfred-Wegener
Arktis sjöis Foto: Stefan Hendricks, Alfred-Wegener

Koncentrationen av mikroplaster i Arktis sjöis kan vara två till tre gånger högre än man tidigare har trott.

Publicerad

Upp till 12.000 mikroplastpartiklar per liter sjöis och spår av 17 olika plaster, däribland förpackningsmaterial, färger och polyester. Det är resultatet av en tysk studie av iskärnor från fem regioner i Arktis hav. Den vetenskapliga artikeln har publicerats i Nature Communications.

Koncentrationen av mikroplastpartiklar är två till tre gånger högre än tidigare mätningar har visat. En möjlig förklaring är att forskarna har använt bättre analysverktyg.

Över hälften av de mikroplastpartiklar som forskarna har studerat var tillräckligt små för att enkelt intas av filtrerare, djur som äter plankton som de har filtrerat. Mikroplasterna kan därmed fortsätta upp i livsmedelskedjan.

Oroväckande resultat

Resultaten är oroväckande enligt biologen Ilka Peeken på Alfred Wegener-institutet, huvudförfattare till studien.

”Ingen kan med säkerhet säga hur skadliga dessa små plastpartiklar är för marint liv och i slutändan även för människor”, säger hon i ett uttalande.

Plasten i Arktis sjöis verkar delvis ha kommit via havsströmmarna, som har fört med sig plast från det stora stillahavssopområdet, men också från lokala föroreningar, från sjöfart och fiske, rapporterar BBC News.