Digitalisering

Rekord för Amazon Prime: 150 miljoner betalande kunder

Foto: TT
Foto: TT

Amazon går bättre än marknaden väntat sig, visar den amerikanska näthandelsjättens kvartalsrapport. Nyheten får aktien att gå upp över 12 procent i efterhandeln på New York-börsen. Därmed överstiger Amazons börsvärde för första gången 1 000 miljarder dollar.

Publicerad

Fokuset på snabbare leveranser till kunderna verkar ha lönat sig. Amazon ökar sin omsättning med 21 procent jämfört med motsvarande kvartal förra året, vilket är bättre analytikerna räknat med.

Även den marknadsledande molntjänsten Amazon Web Services överträffar prognoserna, trots ökad konkurrens från tunga namn som Microsoft och Google.

Vinsten imponerar

Mest imponerar Amazons vinst, som ligger på 6:47 dollar per aktie, långt högre än analytikernas förväntningar på 4:04 dollar. Bolaget vd Jeff Bezos, en av världens rikaste män, pekar på att man lyckats få fler kunder att betala för så kallat premium-medlemskap i Amazon Prime.

– Fler människor gick med i Prime under kvartalet än någonsin tidigare, och vi har nu 150 miljoner betalande medlemmar. Jag vill rikta ett stort tack till medarbetarna i Amazon för ert hängivna arbete för att leverera till kunderna, säger han i ett pressmeddelande.

Börsvärde över en biljon

Efter kvartalsrapporten rusar aktien i börsens efterhandel. I och med det når Amazon för första gången en magisk gräns: ett börsvärde på en biljon dollar (alltså 1 000 miljarder dollar eller 1 000 000 000 000 dollar med siffror). Amazon är det sjätte bolaget som når gränsen, efter Saudi Aramco, Apple, Microsoft, Petro China och Alphabet (Googles moderbolag).

Framgångar på börsen har annars varit sällsynta för Amazon under det senaste året. 2019 var det sämsta året för Amazons aktie sedan 2015.

Fakta: Amazons rapport i siffror

Omsättning: 87,4 miljarder (Förväntat enligt Factset: 86 miljarder dollar)

Omsättning, Amazon Web Services: 9,95 miljarder dollar (Förväntat enligt Factset: 9,8 miljarder dollar)

Vinst per aktie: 6:47 dollar (Förväntat enligt Factset: 4:04 dollar)