Digitalisering

Regeringen satsar mer på bredband i landsbygd

Foto: Hasse Holmberg / TT
Foto: Hasse Holmberg / TT

Regeringen och Vänsterpartiet vill satsa mer pengar på att bygga ut snabbt bredband på landsbygden. De närmaste fyra åren vill de skjuta till 850 miljoner kronor i extra stöd.

Publicerad

I höstens budget kommer det att finnas ett förslag om att förstärka bredbandsstödet i landsbygdsprogrammet för åren 2017–2020. Pengarna ska användas i områden där bredbandssatsningar annars inte skulle bli av.

– I storstäder, där det är kommersiellt gångbart, bygger det här ut sig av sig självt. Men det behövs stöd för att nå en by i en avlägsen del av Dalarna eller lantbruket i Blekinge, så att de ska ha samma möjligheter, säger Vänsterledaren Jonas Sjöstedt till TT.

Redan i dag går det att söka stöd för bredbandssatsningar på landsbygden, men just nu finns det fler projektansökningar än vad det finns finansiering för.

– De pengar som tilldelats tidigare räcker inte till, så det finns konkreta projekt som kan göras direkt. Det här innebär att man kan komma i gång tidigare på en massa orter och lägga ner fiberkabel och bygga ut bredband, säger Jonas Sjöstedt, som ser satsningen som en framgång för V i budgetförhandlingarna med regeringen.

Läs mer:

Totalt föreslås att bredbandsstödet i landsbygdsprogrammet ökar med 850 miljoner till 4,1 miljarder kronor. Ökningen motiveras med att tillgång till snabbt bredband ofta är en förutsättning för att människor och företag ska vilja flytta till eller bo kvar på landsbygden. Det gäller allt från att kunna ha internetuppkoppling på jobbet till att kunna titta på tv och chatta på fritiden.

För 2017 handlar förslaget om ett tillskott på 100 miljoner kronor, det mesta av pengarna ska betalas ut först efter nästa val. Men Jonas Sjöstedt hoppas att satsningen blir av 2019 och 2020, även om det blir ett regeringsskifte.

– Jag hoppas att vi kan vara eniga om att det här behövs, säger han.

Gilla Ny Teknik på Facebook!