Populärteknik

Radiovågor från routern laddar tv:ns fjärrkontroll

Samsungs ECO Remote utnyttjar så kallad 'radio frequency harvesting'. Foto: Samsung
Samsungs ECO Remote utnyttjar så kallad "radio frequency harvesting". Foto: Samsung

Samsungs Eco Remote har solceller som tar vara på rummets belysning. Nu kan fjärrkontrollen även ladda batteriet med radiovågor från din router.

Publicerad

Det går lång tid mellan varven, men när fjärrkontrollens batterier till slut kapitulerar så uppstår lätt panik. Problemet kan dock vara löst, som en konsekvens av att tv-tillverkarna är piskade att sänka utrustningens klimatavtryck.

Under fjolåret presenterade Samsung Eco Remote, en fjärrkontroll med solceller avsedd för vissa modeller av 2021 års tv-apparater. Solpanelen kan även omsätta rummets belysning till el, och enligt Samsung skulle lösningen teoretiskt kunna minska antalet kasserade AAA-batterier med 99 miljoner exemplar om året. Det rapporterar the Verge.

Till årets CES-mässa i Las Vegas tar den koreanska jätten med sig ännu ett stycke ny teknik för fjärrkontrollen. Nu kan den även hålla sig laddad med hjälp av radiovågor från din router. Det gör den genom så kallad ”radio frequency harvesting”, där elektromagnetisk energi omvandlas till spänning.

Tekniken ger dock en liten utdelning, så det handlar om att fylla lite extra kräm ovanpå den ström som har alstrats av solcellerna eller inhämtats via usb-c.

Samsung tittar även på att ta vara på kinetisk energi, när fjärrkontrollen skakas eller från vibrationer i omgivningen som då kan plockas upp av den inbyggda mikrofonen.