Samhälle

Räddningsmyndighet efter flygkraschen: ”Vi hoppas, vi ber”

Foto: Trisnadi
Foto: Trisnadi

Ett indonesiskt flygplan tillhörande lågprisbolaget Lion Air har störtat i havet, uppger landets räddningsmyndigheter. Ombord fanns 189 personer, varav minst 23 regeringstjänstemän.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

Det indonesiska planet störtade i havet i måndags med 189 personer ombord. Samtliga befaras ha omkommit, vilket kan göra olyckan till landets värsta på över 20 år. Frågetecknen kring händelsen är många – men detta vet vi hittills.

Vrakdelar och kvarlevor har hittats i närheten av platsen där flygplanet försvann.

Flygplanet, flight JT 610, lyfte från huvudstaden Jakarta på väg mot Pangkal Pinang på ön Bangka, och förlorade kontakt med markstationer efter 13 minuter. Planet tros ha störtat i havet, där vrakdelar inklusive flygplansstolar – som man tror tillhör det drabbade planet – har hittats. Räddningsarbetare har också hittat mänskliga kvarlevor, uppger Reuters.

– Vi vet ännu inte om det är några överlevande. Vi hoppas, vi ber, men vi kan inte bekräfta, säger Muhammad Syaugi, chef för landets räddningsmyndighet, vid en presskonferens.

Piloten hade bett om att få vända tillbaka till flygplatsen efter starten från Jakarta, men anledningen till detta är oklar.

Bland de sammanlagt 189 personerna ombord fanns två spädbarn, enligt AFP. Reuters rapporterar att det fanns minst 23 regeringstjänstemän ombord på planet. Räddningsmyndigheterna säger samtliga ombord troligtvis har omkommit. Det skulle innebära att flygolyckan är landets näst värsta de senaste 20 åren.

Stor sökinsats

På flygplatsen i Pangkal Pinang samlades oroliga anhöriga till personer ombord på flygplanet, i väntan på nyheter om deras öde.

Enligt CNN deltar båtar, helikoptrar och omkring 130 räddningsarbetare i sökandet efter planet och eventuella överlevande.

Chefen för landets katastrofmyndighet, Sutopo Purwo Nugroho, har twittrat ut bilder som han säger visar vrakdelar och personliga tillhörigheter som hittats i vattnet.

Flygplanet var ett Boeing 737 Max 8, enligt flygbevakningstjänsten Flightradar 24. Om den uppgiften är korrekt rör det sig om ett relativt nyproducerat plan. Planet ska ha levererats i augusti. Piloten och andrepiloten var också erfarna med en sammanlagd flygtid på 11 000 timmar.

Lion Airs vd Edward Sirait säger till Reuters att bolaget försöker hitta mer information om vad som hänt.

– Vi är förbryllade över omständigheterna, eftersom det var ett nytt plan.

Sirait uppger att planet hade vissa tekniska problem under en flygning mellan Bali och Jakarta nyligen, men att dessa problem hade lösts. Han ville inte uppge exakt vad det var för typ av problem.

Flygexperten Gerry Soejatman säger till BBC att modellen har haft en del problem sedan den introducerades.

Stort lågsprisbolag

Pangkal Pinang är en gruvstad med uppemot 200 000 invånare, belägen ungefär halvvägs mellan Jakarta och Singapore. Den lockar inte några större skaror utländska turister.

Landets kommitté för transportsäkerhet kan heller inte säga något om orsaken till olyckan, och att detta måste vänta tills man hittat planets svarta låda.

Lion Air är Sydostasiens näst största lågprisflygbolag, och har vuxit kraftigt. Fram till 2016 fick flygbolaget inte flyga i europeiskt luftrum, till följd av säkerhetsbrister. Men i somras lyftes förbudet, rapporterar Sydney Morning Herald.

Vad var det som hände?

Lions Airs flight JT-610 lyfte från Jakarta mot Pangkal Pinang på ön Bangka klockan 6.20 lokal tid (00.20 svensk tid) i måndags. Planer störtade i havet tolv minuter senare.

Bara två minuter efter start rapporterade piloten att det var problem med planet och bad om tillstånd att vända tillbaka. Klockan 6.32 var planet borta från radarn. Flygbevakningstjänsten Flightradar spårade planet och konstaterade att det försvunnit plötsligt över Javasjön, inte långt från kusten. Vittnen hade sett planet störta i havet, men inte hört någon explosion.

Var det något fel på planet?

Piloten och andrepiloten var erfarna med sammanlagt 11|000 timmar bakom spakarna. De hade också genomgått både hälsokontroller och drogtester nyligen, enligt Lion Air. Flygplanet, en Boing 737 Max 8, var nytt och hade bara varit i trafik i två månader.

Lion Air uppger att planet haft vissa tekniska problem under en flygning mellan Bali och Jakarta i söndags men att dessa problem hade fixats. Exakt vilka problem det rörde sig om är oklart, men en loggbok från denna flygning visar att mätarna för hastighet och höjd var "opålitliga", uppger BBC. I fjol stoppade Boeing enligt uppgifter den nya modellen 737 Max, bara dagar innan den första leveransen, efter problem med motorn.

Det är dock oklart om dessa problem hade något samband med olyckan.

Vad kommer utredningen att fokusera på?

Medan räddningsteam söker efter kroppar, tillhörigheter och vrakdelar arbetar ett stort team dykare med att bärga planet och söka efter den svarta lådan. Flygdata och röstinspelningar från cockpiten kommer att bli avgörande. En faktor som utredarna kommer undersöka är om väderförhållandena kan ha påverkat planets mekanik.

– Det är alldeles för tidigt att spekulera i vad som hände planet. Det är så mycket vi inte vet, annat än att planet verkar ha störtat snabbt i vattnet, säger Scott Hamilton, chef för det amerikanska flygkonsultbolaget Leeham.