Samhälle

Putin: Ryska robotar kan riktas mot USA

Rysslands nya kärnvapenbestyckade undervattensrobot. Putin säger att Poseidon, som den heter, genomgått framgångsrika tester. Foto: AP
Rysslands nya kärnvapenbestyckade undervattensrobot. Putin säger att Poseidon, som den heter, genomgått framgångsrika tester. Foto: AP
Vladimir Putin. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/TT
Vladimir Putin. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/TT

Om USA placerar kärnvapenbestyckade robotar i Europa tvingas Ryssland svara med robotar vars mål är platser "där beslut fattas" i USA, varnar Rysslands president Vladimir Putin.

Publicerad

I sitt tal till nationen lovar den auktoritäre Putin även snabbt förbättrade levnadsvillkor för pressade ryssar.

– Ryssland kommer att svara på all utplacering av kärnvapenbestyckade medeldistansrobotar i Europa, inte enbart gentemot länderna de placeras i utan mot USA självt, dundrade Putin från parlamentets talarstol där han stod framför tio ryska flaggor och en världskarta i blått.

Men samtidigt hävdade presidenten att Ryssland inte vill ha konfrontation, att hans land inte ska ses som ett direkt hot mot USA utan som ett som söker vänskapliga relationer.

Uttalandet kommer knappt tre veckor efter att först USA och sedan Ryssland lämnade det ömsesidiga INF-avtalet om nedrustning av medeldistansrobotar som slöts under kalla kriget. Båda sidor anser att den andre brutit mot överenskommelsen, i sitt tal kallade Putin USA:s anklagelser för "långsökta". Han sade även att Rysslands första drönarbestyckade ubåt kommer att vara redo i vår och att man fortsätter att utveckla nya vapen.

En stor det av det direktsända talet, presidentens femtonde inför parlamentets båda kamrar duman och federationsrådet, handlade dock om ekonomi. Putin lovade förbättrad sophantering, ett akut problem då många av landets tippar är överfulla, samt att investera "enorma resurser" för att skapa förbättrade levnadsvillkor.