Samhälle

Pussande insekt sprider parasitsjukdom runt jorden

En hälsoinspektör undersöker en bagge som tillhör familjen triatominae. Foto: AFP PHOTO/ELMER MARTINEZ/TT
En hälsoinspektör undersöker en bagge som tillhör familjen triatominae. Foto: AFP PHOTO/ELMER MARTINEZ/TT

Läkare varnar att rovskinnsbaggar av familjen Triatominae sprider sig utanför Central- och Sydamerika då Chagas sjukdom blir vanligare i både Nordamerika och Europa.

Publicerad

Rovskinnsbaggarna i Triatominae-familjen är insekter som sprider Chagas sjukdom via små bett. Nu varnar läkare om att baggen verkar vara på vift då sjukdomen ökar utanför Central- och Sydamerika. De menar att fler inom vården i Nordamerika och Europa behöver bli bättre på att upptäcka dess symptom, enligt Business Insider.

Chagas sjukdom som baggen sprider kan vara väldigt farlig om den är obehandlad. 30 procent av dem som drabbas kan utveckla rent av livsfarliga tillstånd med komplikationer för hjärtat.

Sjukdomen sprids genom att baggen klättrar upp på människors ansikten under natten för att äta och biter då gärna i läppar och ögon, därav deras smeknamn om att de ”pussas”. De biter även på andra däggdjur som till exempel hundar.

Efter att de har bitit lämnar de ofta avföring på samma ställe. Denna avföring innehåller parasiten som orsakar sjukdomen, och genom att såret utsätts för avföringen insjuknar man i Chagas sjukdom.

Då symptomen är lätta att missa har Chagas blivit beskriven som en ”tyst mördare”. I ett tidigt stadie kan få en svullnad vid bettet, få feber, trötthet, smärtor eller utslag. I färre fall kan du drabbas av diarré eller kräkningar, medan en mycket liten procent av drabbade barn får problem med hjärtat eller hjärnan, vilket kan leda till döden.

Läkare kan diagnosticera sjukdomen genom blodprov och behandla den med läkemedel men går det för lång tid kan den insjuknade personen få kroniska problem och förstorat hjärta.