Startup
PTS vill se ett Swish för alla – ”Betaltjänster måste bli enklare”
I sin nya innovationstävling letar PTS efter bolag som bygger digitala betaltjänster som alla kan använda, oavsett funktionsförmåga. Vinnarna kan få upp till tre miljoner kronor i stöd.
I svallvågorna av covid-19 ökar användningen av digitala betaltjänster. Parallellt med den snabba digitaliseringen ökar också det digitala utanförskapet bland äldre och personer med funktionsnedsättningar, som har stora problem med nya betallösningar som Swish.
Det hoppas Post- och telestyrelsen, PTS, kunna ändra på. Temat för årets upplaga av myndighetens innovationstävling är därför betaltjänster för alla.
-Vi ser att äldre människor, nyanlända och personer med funktionsnedsättningar tycker att det blir allt svårare att använda de digitala betaltjänsterna som fler företag, exempelvis inom e-handeln, förlitar sig på. Det får som följd att det blir svårare för vissa grupper i samhället att klara sig självständigt, säger Sverker Brundin, processledare på PTS och ansvarig för innovationstävlingen, som är öppen för ansökan fram till 25 februari.
Vilka är de största problemen med dagens betaltjänster?
-Problemen är många. Kognitiv tillgänglighet är en sak. Det betyder att många tycker att det har blivit svårare att förstå hur man kommer igång med betaltjänsterna, exempelvis om lösningarna kräver man först registrerar en epost-adress eller skaffar mobilt bank-id. Generellt behöver betaltjänsterna bli enklare och tydligare att använda.
Vad letar ni efter för bolag?
-Det kan vara ett helt nystartat företag, men man ska helst ha kommit igång. Även bolag med befintliga tjänster kan vara med i tävlingen. Vi letar framför allt efter bolag som utvecklar breda lösningar med målet att tjänsten ska vara möjligt att använda för så många som möjligt. Områden som vi tycker är särskilt intressanta för tävlingen är bland annat betallösningar för e-handel, fakturabetalningar via internetbank och mobila betalösningar via app eller sms.
-Våra tidigare innovationstävlingar visar att om man satsar på att bygga lösningar som tar bättre hänsyn till personer med exempelvis funktionsnedsättningar, leder det också till tjänsten överlag blir enklare att använda för alla, fortsätter Sverker Brundin.
Hur utses vinnarna?
-Urvalsprocessen sker i flera steg, och i sista fasen ska ansökande bolag pitcha sina projekt inför ett expertråd hos oss på PTS. Vinnarna koras före midsommar 2021, och kan få upp till 3 miljoner kronor i stöd per projekt under en period på ett och ett halvt år. För att hjälpa vinnarbolagen att stå på egna ben kommer vi också att erbjuda kurser i försäljning och marknadsföring när tävlingen är över.