Digitalisering

PTS uppmanar Bahnhof att lämna uppgifter till polisen

Polisen oroas över Banhofs planer på att strypa tillgången till data. Foto: TT
Polisen oroas över Banhofs planer på att strypa tillgången till data. Foto: TT

Polisen anser att Bahnhof inte lämnar ut uppgifter som operatören ska i samband med brottsutredningar. Nu vill PTS att Bahnhof lovar bättring.

Publicerad

Internetoperatören Bahnhof följer inte lagen om elektronisk kommunikation när det gäller hur företaget lämnar ut uppgifter om sina kunder i samband med brottsutredningar. Det meddelar tillsynsmyndigheten Post- och telestyrelsen (PTS).

Det var i höstas som Polisen anmälde Bahnhof till PTS för att operatören inte lämnat ut uppgifter om vem som haft en speciell IP-adress i samband med en brottundersökning. Orsaken till att operatören vägrat är att brottet inte faller under den paragraf i rättegångsbalken som medger hemlig övervakning. Polisen anmärker också på att Bahnhof kräver att de fyller i en speciell blankett för att få ut uppgifter.

Läs mer:

I sitt svar till PTS säger Bahnhof att operatören anser att EU-rätten säger att den inte ska lämna ut uppgifterna. Blanketten har företaget för att Polisens förfrågningar ska ske enhetligt och för att det ska finnas dokumentation om Bahnhof senare skulle ställas till svars av kunder som fått sina uppgifter utlämnade. Företaget säger också att det inte är nödvändigt att polisen använder blanketten om samma information skickas in skriftligt på annat sätt.

Bråket är en del i en längre strid mellan Bahnhof och PTS när det gäller lagring av kunddata.

PTS är inte nöjda med Bahnhofs förklaring och vill ha ett svar senast den 11 mars som talar om hur operatören tänker följa reglerna framöver. Om Bahnhof inte rättar sig efter PTS-tolkning av reglerna kan myndigheten vidta åtgärder i form av till exempel böter.

Gilla Ny Teknik på Facebook