Digitalisering

PTS: 5g-auktion i oktober – inget Huawei-förbud

I höst startar 5G-auktionen i Sverige. Arkivbild. Foto: TT
I höst startar 5G-auktionen i Sverige. Arkivbild. Foto: TT

I oktober 2020 hoppas Post- och telestyrelsen (PTS) kunna genomföra auktioner av 5g-nät, meddelar myndigheten.

Publicerad

Artikeln har uppdaterats.

– Den 13 oktober kommer auktionen kunna hållas, men det är upp till mobiloperatörerna att bedöma när 5G kan bli verklighet, säger Anna Beckius, chef för enheten av spektrumanalys på PTS, till SVT.

Sedan den 1 januari gäller ny lagstiftning på området i spåren av att regeringen skärpt säkerhetsreglerna av vilka telekomleverantörer som ska få bygga den nya generationens mobil- och datanät, 5g.

"PTS samråder nu sitt förslag till nya regler med marknadens aktörer, med målsättningen att hålla auktionerna i oktober 2020", skriver myndigheten.

PTS föreslår att auktionsreglerna möjliggör för tre tillståndshavare att tilldelas minst 80 MHz vardera i 3,5 GHz-bandet. I dag finns också tre stora spelare på marknaden: Telia, Tre och Net4Mobility, ett bolag som samägs av Telenor och Tele2.

Om fler aktörer vill ha tilldelning föreslår PTS att en fjärde aktör "i begränsad konkurrens" ska kunna få tillgång till frekvenser på 2,3 GHz-bandet.

Nytt är att alla aktörer ska förhandsprövas av PTS, Säkerhetspolisen och Försvarsmakten innan de får lov att delta i auktionen. Det tillkommer också ett krav på att operatörerna ska "vidta de tekniska och organisatoriska åtgärder som krävs för att säkerställa att radioanvändningen enligt tillståndet inte orsakar skada för Sveriges säkerhet".

Däremot kommer det inte att bli något totalstopp för att använda utrustning från den kinesiska telekomjätten Huawei. Flera länder har valt att helt eller delvis begränsa möjligheten att använda bolagets produkter i mobilnätet.

Ralf Bagner på Telias pressavdelning säger att företaget än så länge inte vill kommentera beskedet från PTS.

– Vi måste sätta oss in i det först. Det jag kan säga nu är att vi har noterat beslutet och att det är glädjande att det tagits ytterligare ett steg för att förverkliga 5g.