Bygg

Problem med affärsbygge före dödsras

Riga (TT-AFP-Reuters). Minst 18 människor uppges nu ha omkommit när taket på en stormarknad rasade i lettiska Riga i går kväll. Flera saknas fortfarande och enligt regeringen har byggnaden haft "problem" med byggkraven.

Publicerad

Polisen har inlett en förundersökning för att ta reda på orsaken till raset, säger premiärminister Valdis Dombrovskis vid ett besök på olycksplatsen.

– Vi kan inte säga någonting om orsaken än, men det har varit en väldigt tragisk natt, säger Viktorija Sembele, talesperson för räddningstjänsten.

Byggnaden ska ha fått ett arkitekturpris när den stod klar 2011, enligt lokala medier. Orsaken till raset är fortfarande inte klarlagd, men en del problem med konstruktionen ska ha framkommit.

– Det står klart att det har varit problem med att uppfylla byggkraven, säger inrikesminister Rihards Koslovskis till lettisk tv.

Omkring 25 personer väntade på morgonen i närheten på besked om saknade anhöriga. Hur många som sitter fast i rasmassorna är okänt, men butiken var full av människor när den rasade vid 18-tiden i går.

– Min fru är där. Det finns ingen information om henne, om hon är död eller levande. Det spelar ingen roll vart jag ringer, det finns ingen information, säger Igor Umanov till Reuters.

Räddningsarbetarna gör korta uppehåll emellanåt för att lyssna efter ljud från överlevande eller ringande mobiltelefoner.

Två överlevande hittades strax efter midnatt och fördes till sjukhus. Omkring 200 räddningsarbetare, uppbackade av militärer, försökte ta sig igenom rasmassorna under natten.

Tre av de döda är brandmän som kom dit för att undsätta människor. Ytterligare tio räddningsarbetare har skadats, enligt Sembele.

– Vi arbetar med maximal kapacitet men det är en väldigt farlig situation i byggnaden. Det verkar troligt att vi kommer att behöva fortsätta arbetet under hela dagen, säger brandkårschefen Oskars Abolins.

Tv-bilder visar hur taket på butiken verkar rasa i två omgångar. Vid det andra raset fångas räddningsarbetarna i rasmassorna.