Innovation

Problem för plastfångande Corabollen

Uppfinningen Corabollen ska fånga upp små plastfibrer i tvättmaskinen innan de når haven. Men tillverkningen kantas av problem.

Publicerad

Stora mängder mikroplast hamnar varje år i hav och sjöar och riskerar att skada fiskar och andra vattenlevande organismer. En del av plasten kommer från tvätt av syntetiska kläder.

Förra året rapporterade Ny Teknik om innovationen The Cora Ball, som har utvecklats av havsforskare för att råda bot på problemet. Genom att låta bollen åka med i tvättmaskinen under tvättningen ska mikrofibrer, ludd och hårstrån fastna. Sedan kan fibrerna rensas ur och slängas i soporna.

Enligt Rozaliaprojektet, som står bakom Corabollen, fångar den upp till 35 procent av mikrofibrerna per tvätt.

Nyheten om Corabollen väckte stort intresse. Artikeln var en av de mest lästa på Ny Tekniks sajt förra året.

Men tillverkningen har stött på problem. Tidigare hoppades grundaren att bollen skulle finnas i svenska butiker i höstas. Så har inte blivit fallet.

På projektets Kickstartersida klagar mängder av köpare på uppskjutna leveranser. Rozaliaprojektet beklagar och säger att de underskattade utmaningarna och förseningarna de har råkat ut för. I februari och mars ska leveranser skickas iväg, lovar grundarna.

I mejl till Ny Teknik berättar medgrundaren Rachael Miller att det framför allt är materialet som har orsakat stora förseningar.

- Materialet som vi från början hade tänkt använda visade sig inte fungera så väl som specifikationerna indikerade. Det vred sig och föll till och med isär. En stor del av förseningen handlade om att testa material för att försäkra oss om att produkten skulle hålla att tvätta i flera år.

En köpare berättar att Corabollen drog ut flera trådar ur hans hockeytröja så att den blev förstörd. ”Jag var tvungen att sluta använda bollen för jag visste inte vad mer den kunde skada”, skriver han.

- Vi har varit i kontakt med honom och kom fram till att tröjan redan hade flera lösa trådar. Vi har skeppat iväg över 4 000 bollar och det är det enda problem vi har hört talas om vad gäller kläder, säger Rachael Miller.

Instruktionen från Rozaliaprojektet är att ömtåliga kläder, spets och plagg med tofsar inte ska tvättas tillsammans med Corabollen.

En annan köpare är så missnöjd att hon tipsar om Corabollens konkurrent på Kickstartersidan. Det handlar om den tyska tvättpåsen Guppy Friend, som också ska samla upp mikrofibrer under tvättningen. Syntetkläder placeras inuti påsen innan de tvättas, och efteråt ska ludd och fibrer plockas bort från påsens insida.

Enligt organisationen som har utvecklat påsen, Stop Micro Waste, fångas nära 100 procent av de fibrer som frigörs upp av påsen. Dessutom släpper kläderna 75-86 procent färre fibrer om de tvättas i påsen.

- Om det finns nanopartiklar blir resultatet något sämre. Nanopartiklar kan inte fångas upp av påsens nät, berättar Alexander Nolte på Stop Micro Waste.

Ny Teknik har tidigare även berättat om Guppy Friend-påsen. Nu finns den tillgänglig att köpa via bland annat Naturkompianiet och Patagonia.

Stop Micro Waste påpekar dock på sin hemsida att tvättpåsen bara är ett första steg på vägen mot en helhetslösning på problemet med mikrofibrer: ”Vår överkonsumtion behöver förändras radikalt, och nya material, tillverkningstekniker, rena tvättmaskiner och mer effektiva reningsanläggningar behöver utvecklas.”