Populärteknik

Prickar på Ceres troligen vattenånga

Dvärgplaneten Ceres fotograferad av rymdsonden Dawn från ett avstånd om 46 000 kilometer. Foto: TT / AP Photo / NASA
Dvärgplaneten Ceres fotograferad av rymdsonden Dawn från ett avstånd om 46 000 kilometer. Foto: TT / AP Photo / NASA

De mystiska ljusa prickarna på dvärgplaneten Ceres kan vara vanligt vatten. Det tror forskare efter att ha analyserat nya bilder tagna av rymdsonden Dawn.

Publicerad

Det var den 6 mars som rymdsonden Dawn gick i omloppsbana runt Ceres, den största dvärgplaneten i asteroidbältet mellan Jupiter och Mars.

Dessförinnan hade fotografier av planeten avslöjat ljusa prickar inuti en krater, något som förbryllade forskarna även om misstanken fanns att det kunde handla om vanligt vatten.

Forskarna tror nämligen att det finns gott om fruset vatten under ytan på Ceres, något som skiljer den från de flesta andra asteroider som mestadels består av sten.

Prickarna kan bestå av is som kommit upp till ytan och där blivit till vatten, kanske efter en kollision med en annan himlakropp.

Detta har nu fått ytterligare stöd sedan nya bilder visar att fenomenet även syns från sidan av kratern, vilket tyder på att vattnet når över kraterkanten. Prickarna syns bara på dagen, varför forskarna tror att det är solens strålar som får vattnet att förångas och att ångan sedan spys ut i den tomma rymden.

För att bekräfta prickarnas sanna natur behöver dock forskarna mer högupplösta bilder, men dessa kommer först i mitten av april, eftersom Dawn för tillfället befinner sig på Ceres mörka sida.

Gilla Ny Teknik på Facebook