Miljö

Portugal nära att nå Parisavtalets tuffa klimatmål

Portugal satsar på grön teknik. I juli 2020 invigdes den första laddstolpen för elbilar i landet. Foto: Pedro Correia / Global Images/Sipa USA
Portugal satsar på grön teknik. I juli 2020 invigdes den första laddstolpen för elbilar i landet. Foto: Pedro Correia / Global Images/Sipa USA

Med satsningar på förnyelsebar energi är Portugal på god väg att nå Parisavtalets klimatmål, rapporterar SVT. Landet har nyligen sjösatt en av världens största havsbaserade vindkraftsparker.

Publicerad

(Uppdaterad)

Allt varmare temperaturer, höjda havsnivåer, torka och skogsbränder har drabbat Portugal hårt. Förklaringen är klimatförändringar, som landet försöker kämpa emot med hjälp av grön teknik.

Portugal är ett av få länder som är på god väg att nå Parisavtalets klimatmål, rapporterar SVT. I dag ska över 60 procent av landets el komma från förnyelsebar energi.  Satsningen på el från förnybar energi har också bidragit till att de sista två kolkraftverken i landet kan stänga om några månader.

Landet har nyligen sjösatt en av världens största havsbaserade vindkraftsparker, som ska förse 16 000 villor med el. Nästa år lanseras ett kommersiellt vågkraftverk, och det också finns planer på att bygga en vätgasindustri.

Förra året var Portugal ett av de länder inom EU som minskade sina koldioxidutsläpp mest, med över 8 procent.

Men all utveckling i landet går inte i den gröna teknikens tecken. Portugal planerar också för en ny flygplats utanför Lissabon som väntas öka flygtrafiken, och regeringen vill också börja utvinna mineraler ur havsbotten, berättar SVT.