Populärteknik

Porsche slår rekord – drar en jumbojet

Foto: Porsche
Foto: Porsche

På jakt efter en bra dragbil för båten? Kolla in det här. Porsche slog nytt rekord då de drog en jumbojet – detta med en standardbil.

Publicerad

En Porsche Cayenne får enligt specifikationerna dra 3,5 ton. Men vad händer om man övertrasserar den vikten över 80 gånger?

Det ville den tyska tillverkaren ta reda på, och därför begav man sig ner till Paris.

På flygplatsen Charles de Gaulle visade en Cayenne musklerna och lyckades med bedriften att dra en Airbus A380. Ett flygplan med en vikt på 285 ton. Detta innebar inte bara att den tyska suven skrev in sig i Guinness rekordbok – den övertrumfade föregående rekord med 115 ton.

Resan gjordes i en Cayenne S Diesel som har en V8 under huven. Motorn levererar 385 hästar, men än viktigare – hela 850 Nm i vridmoment. Detta var alltså tillräckligt, för att Porschen skulle klara lasten och inga modifikationer av bilen gjordes.

Läs mer:

Visst, det bör tilläggas att Cayennen bara drog flygplanet 42 meter, och troligtvis är det inte någon fantastisk idé att på vardaglig basis ignorera dragviktsspecifikationerna.

Det spektakulära rekordet filmades givetvis, och även om resan inte var särskilt lång – är den imponerande. Faktum är att det gick så pass bra att man återupprepade bedriften med den lite vrid-vekare Turbo S (bara 800 Nm).

Porsche är nu alltså världsmästare bland flygplansdragare. Andra modeller som tidigare visat upp sig i ”grenen” är bland annat Toyota Tundra som dragit en rymdskyttel och Tata Hexa som släpat med sig en Boeing 737-800.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!