Säkerhet

Polisen: Vi kan utveckla våra egna hackerverktyg

Polisen anser sig ha tillräcklig kompetens för att utveckla de trojaner som krävs för att kunna avlyssna misstänkta brottslingars datorer. Det uppger chefen för nationellt it-brottscentrum i Ny Tekniks podcast Allt du behöver veta om ny teknik.

Publicerad Uppdaterad

Den första april träder en ny lag i kraft som ger polisen rätt att hacka och avlyssna misstänka brottslingars datorer och mobiltelefoner. Tvångsmedlet, som kallas hemlig dataavläsning, har länge efterfrågats av de brottsbekämpande myndigheterna.

Hittills har de berörda myndigheterna inte velat svara på hur de ska få tillgång till den mjukvara som krävs. Men i det senaste avsnittet av podcasten Allt du behöver veta om ny teknik lämnar Patrick Cordner, chef för Nationell it-brottscentrum (SC3), beskedet att utvecklingen kan ske internt.

- Vi har absolut tillräcklig kompetens. Sverige är ett land med väldigt duktiga it-människor och många av dem tycker att det är kul och intressant att jobba för de brottsbekämpande myndigheterna. Så svaret på den frågan är: absolut ja, säger Patrick Cordner.

Orsaken till att polisen efterfrågat hemlig dataavläsning stavas kryptering. Den kriminella världen har flyttat allt mer av sin kommunikation till krypterade chattappar som inte går att avlyssna. Därmed har exempelvis telefonavlyssning blivit mindre kraftfullt än tidigare.

Med hemlig dataavläsning får bland annat Polisen och Säkerhetspolisen rätt att plantera spionprogram, så kallade trojaner, vid misstanke om allvarliga brott. Dessa trojaner kan sedan användas för att läsa av kommunikationen innan den krypteras.

Lagstiftning om hemlig dataavläsning har diskuterats i många år, och frågan hur myndigheterna ska få tag på nödvändig programvara har aldrig besvarats rakt ut. I stora drag finns det två alternativ: antingen kan myndigheterna köpa trojanerna på den öppna marknaden, eller utveckla dem själva.

Nyfiken på Ny Tekniks podcast? Prenumerera genom att följa länkarna nedan till den plattform du föredrar.

Podcast Apple-enheter

Spotify

Acast

Google Podcasts

Pocket Casts