Digitalisering

Polisen: Vi börjar använda ansiktsigenkänning i höst

Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix/TT
Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix/TT

Ett program för bildigenkänning ska hjälpa polisen att hitta personer eller föremål genom att granska övervakningsfilmer som samlats in i samband med brottsutredningar.

Publicerad

En manuell granskning av filmmaterial i utredningar är väldigt tidskrävande, men med den nya tekniken kan det göras automatiskt.

Programmet använder artificiell intelligens för att bland annat hitta bilars registreringsnummer eller personer som bär en viss typ av kläder.

Ny Teknik skrev om polisens test av programmet som genomfördes våren 2019.

I försöket användes polisens signalementsregister. Här finns bilder och signalement på runt 50 000 personer som är dömda eller misstänkta för brott.

Under tre månader fick polisens utredare skicka in bilder på misstänkta gärningsmän till Nationellt forensiskt centrum, NFC. Bilderna analyserades sedan av mjukvara som NFC har köpt in från en privat aktör. NFC har inte sagt vilken leverantör som används, men har uppgett att man har testat flera olika program.

Totalt fick NFC in bilder eller videor på 83 okända personer varav de flesta bilderna kom från övervakningspersoner.

I fyra fall gick det inte att göra någon sökning eftersom bilderna exempelvis var för lågupplösta eller tagna ur fel vinkel. Men av de 79 kvarvarande bilderna lyckades NFC hitta 22 potentiella matchningar.

– Våra pilottester visar att vi har kunnat få ned tiden avsevärt. Med det automatiska stödet tar det några dagar att gå igenom material som annars hade tagit flera veckor, säger Niclas Appleby, forensiker på polisens nationella forensiska centrum (NFC) till TV4.

Datainspektionen har i princip godkänt att tekniken kan börja användas så snart polisen skapat riktlinjer för när det är nödvändigt att använda tekniken samt tydliggjort och begränsat vilka som har tillgång till den.

Tekniken väntas börja användas i höst.