Säkerhet

Polisen identifierade utsatt barn med kritiserad app

Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT

Svensk polis har kunnat identifiera ett barn som varit offer för sexualbrott med hjälp av en omdiskuterad app för ansiktsigenkänning, uppger polisen för SVT Nyheter.

Publicerad

Appen från det amerikanska företaget Clearview AI samlar in mängder av bilder från konton på sociala medier såsom Facebook och Instagram för att sedan kunna använda dem för ansiktsigenkänning. Bilder på okända personer kan då snabbt köras mot de foton som appen samlat in.

"Kan strida mot lagen"

Polismyndigheten har varnat sina anställda för att användning skulle strida mot lagen, enligt Ekot. Hos Dataskyddsinspektionen pågår också ett tillsynsärende.

Patrick Cordner, chef för polisens nationella it-brottscentrum, berättar för SVT att appen testades av svenska poliser i höstas vilket i ett fall ledde till att barnet i den svenska utredningen kunde identifieras. Cordner har nu gjort en internanmälan om tjänstefel till polisens avdelning för särskilda utredningar.

– Som utredare tycker man att Clearview är ett jättebra verktyg, men vi har ju gjort fel här, säger Patrick Cordner till SVT.

Han utesluter inte att det nu kan uppstå en diskussion om att svensk polis borde få möjlighet att använda Clearview AI.

Upptäckte appen via Europol

Anställda hos svenska polisen ska enligt Ekot ha upptäckt appen via en presentation på en konferens med Europol. Efter att poliserna återvänt till Sverige ska appen sedan ha spridits till flera av deras kollegor.

Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet, reagerar kraftigt på Ekots uppgifter om att Clearview olovligen använts av svensk polis.

– Jag blir lite trött. Jag kan förstå att det är lockande att använda den teknik som finns tillgänglig men man måste som polisman förstå att man ska följa lagar och regler, säger hon till Ekot.

Även DN:s tech-reporter Linus Larsson riktar kritik mot polisen efter Ekots avslöjande. Enligt Larsson ska polisen ha förnekat all kännedom om appen så sent som i slutet av förra veckan.