Säkerhet

Polis och militär rasar över hemlig övervakning: ”Minst sagt lite läskigt”

Minst 60 000 danskars position och rörelser har blivit övervakade genom mobiltelefonernas positioneringsdata, något som rör upp känslor i vårt rödvita grannland.

Publicerad

För två år sedan skrev Dagens Nyheter en artikel som visade hur tusentals svenskar blir gps-spårade via appar i sina mobiltelefoner – något som rörde upp många känslor. Nu har TV2 i Danmark gjort samma sak och fokuserar på dansk polis, militär samt medarbetare inom kriminalvården.

TV2 bad media- och analysföretaget Kaas & Mulvad att köpa och granska en datamängd som omfattar information om 60 673 danska mobiltelefoners rörelser. Datamängden innehöll inte namn och telefonnummer till telefonernas innehavare men med hjälp av rörelserna går det enkelt att ändå räkna ut vem mobilen tillhör.

Gillar inte att bli spårade

John Foley är tidigare analytiker på den danska militära underrättelsetjänsten Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, och han är övertygad om att många anställda inte gillar att bli spårade.

– Detta är minst sagt lite läskigt. Ett antal anställda i FE, polisen och Försvarsmakten skulle få frossa över detta. De som vill leva lite i hemlighet eller som har nyckeluppgifter av nationellt intresse vill inte bli tittade över axeln, säger John Foley.

Kaas & Mulvad tittade också närmare på rörelserna i och omkring några av landets fängelser - och även här var det möjligt att identifiera anställda genom att titta på deras rörelser efter jobbet.

Vill sätta stopp för spårningen

Avslöjandet har satt press på danska politiker och ordföranden för försvarskommittén i Folketinget, Niels Flemming Hansen, vill sätta stopp för spårningen av statsanställda i vissa utsatta jobb. Han kommer nu därför att ställa ett antal frågor till försvarsminister Trine Bramsen i ärendet.

– Min utgångspunkt är att detta är skit, rent ut sagt, säger Niels Flemming Hansen till TV2.

Huq Industries är det brittiska företag som har samlat in och sålt informationen om de danska mobiltelefonerna. Företrädare för bolaget förnekar dock att ha brutit mot gällande regler och menar att de insamlade uppgifterna är att anse som anonyma.

"Vi förbjuder helt klart våra kunder att försöka identifiera namngivna individer genom att använda Huqs data eller genom att kombinera Huq-data med andra datamängder", skrev Alexander Fairfax, marknadschef på Huq Industries, i en kommentar till TV2.