Digitalisering

Pokémon Go knockade konkurrenterna

Foto: Torin Boyd / All Over Press
Foto: Torin Boyd / All Over Press

Bara en månad efter lanseringen står det klart att Pokémon Go sprungit om konkurrenterna.

Publicerad

Spelet klättrar snabbt på listan över tidernas mest populära mobilspel och just nu försöker inte ens andra speltillverkare konkurrera.

Det räcker inte på långa vägar att tala om "snackis" när det handlar om Pokémon Go. Över hela världen har miljoner människor den senaste månaden gått med mobilerna lyfta, riktat dem åt olika håll, och alla andra har förstås undrat vad i just hela världen som pågår. Medierna har givetvis hängt på och det är bara att konstatera att spelet fått en marknadsföring som knappast gått att köpa för pengar.

Konkurrenterna på spelmarknaden har blivit lika överraskade som alla andra. Nyhetsbyrån Reuters har pratat med nära ett dussin höga chefer på spelbolag som Sony och Rovio som står bakom Angry Birds och den gemensamma slutsatsen är att det just nu är det ingen mening att försöka konkurrera. Åtminstone inte när det gäller den typ av verklighetsbaserade spel (augmented reality) som Pokémon Go nu mer eller mindre skapat.

– Vi håller bara på att skrapa på ytan av vad vi kommer att se inom augmented reality, säger David Haddad, chef för Warner Bros interaktiva underhållning.

– Pokémon har verkligen visat på nya vägar som är oerhört spännande för kunder, spelare och utvecklare, säger Frank Gibeau, vd på datorspelsbolaget Zynga.

Normalt brukar ett nytt framgångsrikt spel kopieras eller härmas snabbt, men när det gäller Pokémon Go blir det tufft, inte minst av tekniska skäl. Tillverkaren Niantic knoppades av från Google förra året och spelet baseras på sökjättens karttjänster.

– Ett spel som Pokémon Go snyter man inte ur näsan. Det ligger lång utveckling bakom och ska någon konkurrera handlar det inte om vad som är poppis nu utan nästa sommar, säger Per Strömbäck på Svenska dataspelsbranschen till TT.

– Jag tror inte att något annat spel har haft ett så här snabbt genomslag. Det tog bara ett par veckor efter lanseringen så spelades det över hela världen. Svenska framgångar som Minecraft och Candycrush byggde upp sin popularitet under flera år.