Populärteknik

Playstations nästa vr-satsning – klotformad kontroll

Ny vr-kontroll till Playstation VR. Foto: Sony

Som en klotformad delad-på-mitten-version av Playstation-handkontrollen Dualshock. Det är den nya kontrollen till det virtual reality-headset som Sony utvecklar till Playstation 5.

Publicerad

Sony har inte sagt så mycket mer om sitt kommande headset än att det kopplas till en PS5 med en enda kabel och att det - naturligtvis - är mer kraftfullt än det som släpptes till Playstation 4 för fem år sedan.

Men nu har de visat upp kontrollerna till nya Playstation VR. Att det finns likheter mellan dem och de som företag som Facebook och Valve tillverkat på senare år är förmodligen ingen tillfällighet. I brist på ett standardiserat vr-gränssnitt så blir det trots allt enklare för utvecklare att ge ut titlar till flera plattformar om inmatningsmetoderna i stort sett är likadana.

Den ring nedtill på kontrollen som ger det speciella utseendet innehåller sensorer som gör det möjligt för det kommande vr-headsetet att spåra kontrollernas position.

Sony kommer också att ta de adaptiva triggerknapparna och den haptiska återkopplingen från den Dualsense-kontroll till PS5 som blivit så firad.

Mer? Jo, kontrollen kan, skriver Sony på sin Playstation-blogg, ”detektera dina fingrar utan att du behöver trycka vid de områden där du placerar din tumme, ditt pekfinger eller långfinger. Det ger möjlighet till mer naturliga gester under spelomgångar”.