Krönikor

”Playstation 5 kan bli den sista konsol du köper”

KRÖNIKA. Ikväll kommer Google att visa sin streamingtjänst för dataspel. Det finns all anledning att lyssna på vad de har att säga.

Publicerad

Uppdatering: Google har nu visat sin streamingtjänst för spel, döpt till Stadia. Läs mer om den här.

Sonys Playstation 5 må vara efterlängtad, men när den väl finns i butik – en inte alltför vild gissning är nästa år – så kommer konkurrensen att vara hård. Jag tänker inte främst på Nintendos succé med hybridkonsolen Switch, eller på hur mycket rå prestanda Microsoft tänker pressa in i nästa premiumversion av Xbox. Det är konkurrens Sony är välbekant med.

Utan jag tänker på att spel under det kommande årtiondet kommer att levereras på samma sätt som musik och film gör i dag: via streaming.

Många spelkonsumenter drabbas av en plötslig variant av narkolepsi när de hör det där. Det är över tio år sedan vidögda visionärer stod på konferensscener och berättade hur streaming skulle göra hemkonsoler irrelevanta. Kritikerna hånskrattade åt den sortens utspel eftersom interaktiv underhållning där databehandling måste ske med låg fördröjning ställer mycket högre krav på transport än både musik och video.

Båda hade rätt, på sätt och vis. Visionärerna råkade bara vara, som de ofta är, för tidigt ute. Kritikerna tänkte, som de ofta gör, alldeles för kortsiktigt.

Vad har hänt sedan dess? Ja, till att börja med har Amazon Web Services, Microsoft och Google koloniserat planeten med datahallar för att positionera sig i den hårda konkurrensen om molntjänstkunder. Det innebär att transporttidsintervaller kan räknas i ensiffriga millisekunder, även för avancerade applikationer, om datahallen är nästgårds.

5g utformat för upplevelser över mobilnätet

Dessutom är den nya standarden för mobilkommunikation, 5g, specifikt utformad för att kunna leverera exempelvis virtual reality-upplevelser över mobilnätet. Det är till och med så att operatörer, tack vare en teknik som heter network slicing, kan garantera sina kunder en viss prestanda, må det vara kapacitet eller låg fördröjning eller båda delarna.

Ett tredje skäl: spelstreaming fungerar redan här och nu. För när hajpen hade lagt sig fortsatte bland andra Sony, Microsoft och Nvidia att jobba med tekniken utan att göra något väsen av sig. Jag har under den senaste veckan använt Sonys Playstation Now och kan inte påstå att jag upplevt några besvär av att spelet körs på hårdvara som inte är placerad i mitt hem. Jag har visserligen fiber, men å andra sidan är det alltid mellan 15-20 enheter som i olika stor utsträckning konkurrerar om kapaciteten.

Sista konsolgenerationen – ”sedan kommer vi alla att streama”

Så till kvällens Google-evenemang, som lägligt sker under Game Developer's Conference i San Francisco. Att Google utvecklar en plattform för spelstreaming har vi känt till ett tag. Och enligt spelsajten Kotaku är Googles plan att deras tjänst ska vara hårdvaruagnostisk: du ska kunna spela oavsett om du sitter framför en tv, en laptop eller en mobiltelefon. Ett rykte gör gällande att Google i samband med lanseringen av sin streamingtjänst också ska visa upp en egenutvecklad handkontroll. Ett annat, också rapporterat av Kotaku, handlar om Youtube-integration. Ett exempel som nämns är att om en spelare inte vet hur den ska ta sig förbi en viss passage i ett spel, så ska spelaren med ett knapptryck kunna slussas till en Youtube-video av just det partiet av spelet.

Jag törs påstå att under nästa årtionde kommer någon att göra spelens motsvarighet till Spotify och Netflix. Att man får betala en hundralapp eller två i månaden för tillgång till allt utbud. Att mobiloperatörer, när 5g väl rullats ut brett, kommer att sälja abonnemang där man får tjänsten – och datamängden som behövs – gratis i si och så många månader.

Om det blir Google som lyckas med det här vågar jag däremot inte säga något om. Microsoft har redan aviserat att de har stora ambitioner för sin streamingtjänst och Sony är som sagt redan igång.

Men Playstation 5 kan bli den sista hemkonsol du köper. Redan för två år sedan sa Yves Guillemot, vd för Ubisoft, ett av världens största spelbolag, att nästa konsolgeneration blir den sista, ”sedan kommer vi alla att streama”. Inget som hänt sedan dess tyder på att han har fel. Och ikväll är Ubisoft ett av många tunga inbjudna namn när Google visar hur de vill att vi hädanefter ska konsumera spel.