Populärteknik

Playstation 3 slut

som superdator

Sony tar bort stödet för att installera egna operativsystem på Playstation 3. <br></br>Då kan inte spelkonsolen längre byggas om till en superdator.

Publicerad

Sonys spelkonsol Playstation 3, PS3, är populär bland forskare. Med ett kluster av exempelvis åtta konsoler kan man få ”superdatorkraft”. Främst på grund av PS3:s kraftfulla Cellprocessor och att man kan installera Linux i de ”tjocka” versioner av PS3 som tillverkades innan september 2009.

Men nu tar Sony bort funktionen ”Install Other OS” i uppgraderingen av konsolens firmware som släpps 1 april med versionsnummer 3.21.

Enligt Sonys playstationblogg är anledningen ospecificerade säkerhetsskäl.

Efter en uppdatering med den nya firmwareversionen kommer de som har Linux installerad att förlora såväl den som övrig data på partitonen för ”Other OS”.

Det är emellertid inte nödvändigt att uppgradera firmware. Med den äldre versionenen fungerar PS3 som tidigare. Men man kan inte ansluta till Playstation Network, chatta, använda vissa nya Blu-rayskivor eller spela upp kopieringsskyddade videor som ligger på mediaservrar.

”Men om du modellerar effekten av gravitationsvågor eller studerar molekyldynamik kommer du förmodligen inte att sakna dessa funktioner”, skriver Wired.