Populärteknik

Plattjordarnas nya plan: Expedition till ”världens kant”

Bild från en norsk forskningsstation på Antarktis. Foto: TT
Bild från en norsk forskningsstation på Antarktis. Foto: TT

Framstående plattjordare pratar om ett sätt att en gång för alla bevisa att jorden är platt. Det ska göras genom en kylig expedition.

Publicerad

Plattjordarna världens över organiserar sig, i slutet av året håller de en stor konferens i Dallas. Men redan nu pratas det om en kommande expedition, en gång för alla ska det bevisas att jorden faktiskt är platt.

Så vart bär skutan? Till ”jordens kant”, alltså Antarktis, skriver Forbes.

– Allt vi behöver föra för att stänga den här debatten en gång för alla är att ta oss till Antarktis kust, säger Jay Decasby, en framstående plattjordare, till tidningen.

Decasby, som just nu snickrar på en tv-serien om ämnet, menar att om de bara kan nå kusten och segla hela vägen runt den så kommer de kunna visa med seglingsdistansen att det är de yttre kanterna på den platta jorden.

– Det kommer motbevisa alla argument från den soldyrkande heliocentriska världsbildskulten, säger Decasby.

Men det finns ett stort problem med planen. Antarktisfördraget från 1961 kan hindra expeditionen. Sju stater som drev forskningsstationer på Antarktis signerade fördraget. De undertecknande staterna avstår alltså från att hävda ”territoriella anspråk” på Antarktis. Vidare ska kontinenten endast ägnas vetenskaplig forskning. Frågan är om plattjordarnas plan går under benämning forskning?

Antarktis har länge varit en omtalad plats för plattjordarna. På deras hemsida står det att det på kontinenten finns en 45 meter hög ismur, som är flera hundra meter tjock, som ska hindra upptäckare att ta sig förbi den.

Vida känt är förstås att Antarktis vid det här laget redan är utforskat, många har korsat kontinenten (trots påstådd ismur och allt). 1911 nåddes Sydpolen för första gången, norrmannen Roald Amundsen blev först med den bedriften.

Även om flera framstående plattjordare nu pratat om expeditionen så har de ännu inte lagt fram några detaljer om när, eller framförallt hur de ska ta sig till Antarktis. Men drömmen är i alla fall på plats.