Digitalisering

Plattform i mobilen kapar programmerares roll

Kidus Asfaw. Foto: Unicef
En grupp ungdomar hjälpte till att formulera sms-frågor när U Report lanserades i Sierra Leone. Foto: Unicef
Augustine var först att registrera sig som U Report-användare i Sierra Leone. Foto: Unicef
Sex flickor från Westpoint, ett fattigt område i Monrovia, deltog i arbetet när U Report lanserades i Liberia. De omformulerade frågan What has changed the most in your community because of Ebola (Vad har förändrats mest i ditt område på grund av ebola) till den mer sms-vänliga versionen Wat bother U d most abt Ebola.
Här är de första frågorna som gick ut med U Report i Liberia. Foto: Unicef
På frågan vad som störde ungdomarna i LIberia mest med ebola, svarade majoriteten att det var att inte kunna gå i skolan. Foto: Unicef

FN:s barnfond Unicef tar hjälp av modern kommunikationsteknik för att bekämpa ebola och aids. En ny plattform, som kallas för ”en app-butik för godhet”, har utvecklats för ändamålet.

Publicerad

Plattformen heter Rapid Pro och ska kunna användas för snabbt samla eller sprida information via mobiltelefoner utan att behöva anlita en programmerare.

Ett konkret exempel är applikationen U Report, som används i Uganda för att förbättra kontakten mellan ungdomar och de politiska ledarna. Varje vecka får 270 000 ungdomar en sms-fråga som har bäring på den nationella debatten. Svaren sammanställs och presenteras i tidningar och för ledamöterna i parlamentet, som sedan kan ge återkoppling via tidningsintervjuer eller U Report.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här