Innovation

Plasten som lagar sig själv

Ett plastmaterial som går att laga med uv-ljus. Det har en grupp internationella forskare lyckats få till. Självlagande bildelar, medicinska implantat och flygplansdelar är tänkbara tillämpningar.

Publicerad

Tryck ihop sprickan, lys med ultraviolett ljus och materialet reparerar sig själv. Tricket fungerar inte bara första gången materialet går sönder utan flera. Den japanskamerikanska forskargruppen bakom polymeren uppger att de skurit sönder och sammanfogat samma stycke mer än fem gånger.

Det här är en egenskap som skulle komma väl till pass för att laga bildelar och medicinska implantat i plast. Till och med så kritiska delar som flygplansdelar skulle kunna komma ifråga, tror forskarna.

Självreparerande polymer och kompositer har funnits förut, men de har bara klarat reparationstricket en enda gång.  Därefter är ämnena som utlöser läkningen förbrukade.  I det här fallet står tusentals kol-svavelbindningar i materialet för tricket.

- Även om några går förlorade vid ett brott så återstår flera tusen bindningar. Det gör att vi tror att den självreparerande processen kan upprepas hundratals gånger, Krzysztof Matyjaszewski vid amerikanska Carnegie Mellon University.

Han konstaterar att till och med strimlade bitar av materialet går att sammanfoga till hela stycken med hjälp av yttre tryck och uv-ljus.

Men det finns en hake. Idag fungerar processen bara i en syrefri miljö. Därför har alla försök utförts i kvävgas.

Målet är nu att ta fram en variant av materialet som läker när det belyses med synligt ljus, och som inte kräver kväve.