Populärteknik
Planen: Sverige får uppskjutningsbas för satelliter
Swedish Space Corporation, statens rymdbolag, har planer på att bygga en ny svensk raketuppskjutningsplats. Denna gång för småsatelliter. Förhoppningen är att den ska bli en resurs för hela Europa.
Tidigare Rymdbolaget - numera SSC - (Swedish Space Corporation) ägs helt och hållet av svenska staten. I olika omgångar genom åren har man studerat de ekonomiska förutsättningarna för att bygga och driva en uppskjutningsplats för satelliter nära raketuppskjutningsplatsen Esrange, som ligger 4,5 mil öster om Kiruna.
Under 2012 drogs ännu en "möjlighetsstudie" igång och nu i december 2014 drar man slutsatserna att marknaden är mogen för infrastrukturprojektet.
- Det vi siktar in oss på är att skjuta upp småsatelliter, eftersom det är ett segment som kraftigt växer, säger Anna Rathsman, teknisk direktör på SSC.
Enligt företagets bedömning finns det ett behov av att skjuta upp 130-140 små satelliter i världen varje år.
- I dag får de köa länge för att komma upp, säger hon.
Esrange har i dag en uppskjutningsplats för sondraketer. Men de är inte tillräckligt kraftiga för att kunna ta en satellit in i en omloppsbana.
Därför vill man nu bygga en ny raketuppskjutningsplats i vildmarken, fyra km i nordostlig riktning från Esrange.
Härifrån ska man kunna sända upp såväl picosatelliter, som väger 0,1 till 1 kilo, som nanosatelliter, på 1-10 kilo.
Vilken bärraket som man tänker använda är inte bestämt. Men möjligen blir det en raket som planeras av Brasilien och Tyskland tillsammans, kallad VLM.
Bärraketen ska, enligt Rathsman, kunna föra med sig en total last på 130 kilo, vilket innebär att flera småsatelliter - eller möjligtvis också någon lite större satellit - kan skickas ut i rymden samtidigt.
Anna Rathsman hoppas nu att bolagets styrelse och ordföranden Hans Karlander, grundare av investmentbolaget Karnell, ska säga ja till att dra igång projektplanerna på ett möte nu på fredag, den 12 december.
Om det blir ett ja kommer SSC bland annat att börja ansöka om medel från olika europeiska fonder för forskningsinfrastruktur och söka uppslutning från andra länder i Europa, inte minst grannlandet Norge, uppger hon.
- Syftet med projektet är att skapa en satellituppskjutningsresurs för hela Europa, säger Anna Rathsman. På SSC ser man det som ett publikt uppdrag, som inte nödvändigtvis behöver ge stora vinster.
Tidigare studier har dock visat att raketen med satelliterna ombord skulle passera över den norska orten Tromsöunder uppskjutningen, vilket man ogillat i Norge. Men det problemet går att lösa, enligt Rathsman.
- Vi får se till att vi inte skjuter över Tromsö.
- Vi har redan haft informella samtal tillsammans, och vi vill gärna involvera och ha med Norge i projektet, fortsätter hon.
Byggandet av den nya uppskjutningsplatsen beräknas i grova drag kosta 500 miljoner kronor.
I dag finns det inga satellituppskjutningsplatser i Europa. Men Frankrike skjuter upp satelliter från sin rymdraketbas i det franska departementet Guyana i Sydamerika.
Forskaren Kristofer Hallgren på Försvarsmyndigheten FOI har nyligen analyserat den snabba utvecklingen inom rymdindustrin.