Populärteknik

Pixel 6 Pro – Googles nya billiga toppmobil ska klå Iphone 13 och Galaxy S21

Teknikjätten spänner bågen med nya Pixel 6 och Pixel Pro 6. Smarta ai-funktioner kopplade till det egna chipet Tensor och ett relativt lågt pris ska locka köparna. 

Publicerad

På tisdagskvällen svensk tid höll Google hov och presenterade ny hårdvara i form av två färska smarta telefoner: 6,4-tummaren Pixel 6 och bjässen Pixel Pro 6, vars skärm mäter 6,7 tum.

Lyxigare design – och hårdvara

Mycket var känt om telefonerna redan innan lanseringen, tack vare en strid ström av läckor. I år har Pixel 6-nallarna har fått betydligt lyxigare framtoning jämfört med föregående modeller. Det gäller såväl prestandan och själva designen, med glas på både fram- och baksida, samt en prålig ram av putsad aluminium som löper runt Pixel 6 Pro. 

Telefonerna bjuder på ett gäng finesser som de flesta andra flaggskepps-mobilerna i ärlighetens namn också besitter: högupplösta oled-skärmar, trådlös laddning, IP68-kapsling och stöd för wifi-6E, exempelvis.

Pixel 6 Pro har, i likhet med Iphone 13 Pro och Samsung Galaxy S21 Ultra, en 120 Hz-skärm, där uppdateringsfrekvensen kan växla från 10 upp till 120 Hz.

Googles eget 5 nm-chip

Huvudnumret är i stället Tensor, en egenutvecklad systemkrets som Google enligt egen utsago har arbetat med sedan 2016. 

5 nm-chipet har totalt åtta processorkärnor. Av dessa är två högpresterande Cortex 1-kärnor, vilket kompletteras med två medelpresterande och fyra energisnåla kärnor.

Den specialbyggda systemkretsen “Tensor”. Foto: Google
Den specialbyggda systemkretsen “Tensor”. Foto: Google

Med ombord på systemkretsen finns också en processor som är skräddarsydd för bildhantering, samt en dedikerad säkerhetsprocessor (Titan M2), som skyddar telefonerna från bland annat malware-attacker och potentiella phisingförsök via appar som exempelvis Facebook Messenger. 

Bägge telefonerna kommer med Android 12, och är garanterade fem års säkerhetsuppdateringar. Uppdateringarna av operativsystemet Android är dock begränsat till tre år.

Fokus på smarta kamerafunktioner

Googles huvudfokus för Tensor ligger på förbättrade kamerafunktioner. Både Pixel 6 och storebror Pixel 6 Pro har en ny huvudkamera (50 MP) med större kamerasensor som ska kunna ta in 150 procent mer ljus jämfört med motsvarande kamera på Pixel 5. Detta har gjorts möjligt med en teknik kallad ”pixel binning”, som innebär att flera pixlar i 50-megapixelkameran kombineras till en 12,5-megapixelbild för bättre ljusinsläpp. 

På värstingen Pixel 6 Pro finns tre kameraobjektiv. Foto: Googles nya Pixel 6 och Pixel 6 Pro.
På värstingen Pixel 6 Pro finns tre kameraobjektiv. Foto: Googles nya Pixel 6 och Pixel 6 Pro.

Under lanseringsjippot spände Google musklerna med ett gäng nya kamerafunktioner som är kopplade till Tensor-chipet. Ett exempel är ”Magic eraser”, som gör det möjligt att enkelt ta bort oönskade objekt från foton. ”Face blur” är en annan finess som innebär att kameran väljer ut ett specifikt ansikte bland flera, och ser sedan till att det förblir skärpt – även om personen rör sig.

Pixel 6 och Pixel 6 Pro har också fått nya kameralägen som exempelvis gör det möjligt att fota med mycket lång exponeringstid för att skapa snygga effekter i bilderna. Även kamerans natt- och porträttlägen uppges ha vässats med hjälp av det skräddarsydda chipet, som ger Google bättre styrning av hela kamerasystemet – från signalprocessorn till ai-acceleratorer och minneskontroller.

Vassare ai-tjänster

Andra Tensor-funktioner som utmärkte sig är knutna till naturlig språkbearbeting (NLP), ett ai-område som handlar om hur datorer kan förstå och bearbeta mänskligt tal. 

Live Translate är ny funktion som automatiskt översätter meddelanden du har fått eller text som syns i kamerans sökare till 55 olika språk. Funktionen, som funkar tillsammans med flertalet chattappar från tredjepart, kan också översätta ditt svar till exempelvis japanska, portugisiska eller italienska – även i offlineläge. 

Pixel 6 och Pixel 6 Pro har fått en lyxigare inramning än Googles föregående mobiler. Foto: Press
Pixel 6 och Pixel 6 Pro har fått en lyxigare inramning än Googles föregående mobiler. Foto: Press

Live Translate ska dessutom kunna transkribera videoklipp som spelas upp på Pixel 6-mobilerna.

Desto mer användbart för dagligt bruk är kanske ”Assistant Voice Typing”, som ger Pixel 6-telefonerna förbättrad tal-till-text-konvertering. Röstdikteringen har gjorts avsevärt snabbare, ska kunna sätta skiljetecken automatiskt och blivit bättre på att förstå ”kontext”, uppger sökjätten. Exakt hur bra detta fungerar i praktiken återstår att se.

Vill konkurrera med priset

Intressant är också Googles prissättning. Pixel 6 har ett grundpris på motsvarande cirka 5 200 kronor (128 GB), medan Pixel 6 Pro kostar cirka 7 800 kronor i sitt enklaste utförande (128 GB). Det innebär att Googles nya mobiler är avsevärt mycket billigare än Samsungs och Apples flaggskeppsmodeller.  

Inte mycket talar dock för att Pixel 6 och Pixel 6 Pro kommer att släppas officiellt i Sverige.