Digitalisering

Piratsajter blockar surfare med Windows 10

Microsofts vd Satya Nadella demonstrerar Windows 10. Foto: TT
Microsofts vd Satya Nadella demonstrerar Windows 10. Foto: TT

Flera torrentsajter blockerar nu pc-användare som använder Microsofts nya Windows 10. Operativsystemet skrämmer piraterna.

Publicerad

Sedan Microsoft lanserade sitt nya operativsystem Windows 10 har kritiken haglat. Listan över klagomål gäller bolagets massinsamling av data från användarna och dess nya integritetspolicy.

Samtidigt råder det oklarhet kring vad operativsystemet - och de olika versionerna - egentligen inhämtar. Samt kring vad de nya användarvillkoren faktiskt innebär.

Villkoren omfattar inte explicit Windows 10 - utan en lång rad tjänster eller funktioner runt omkring. Men om man loggar in på Windows 10 via sitt Microsoftkonto, så berörs en stor del av operativsystemet - som den personliga assistenten Cortana - av de nya användarvillkoren.

Ett exempel är att Microsoft skriver att uppdateringar och konfigurationer av Windows 10 kan komma att stoppa användaren från att komma åt piratkopierade dataspel som sparats på hårddisken lokalt.

En av de som visar missnöje är bland andra trackersajten ITS, som kräver medlemskap och där det går att hitta mängder av upphovsrättsskyddad media. Nyligen sa de ansvariga att de nu kommer att blockera alla Windows-10-användare på grund av Microsofts "fruktansvärda integritetspolicy".

Andra trackersajter som FSC och BB överväger nu att följa efter.

Bland annat befarar dessa att operativsystemet samlar in och skickar data från användarnas hårddiskar direkt till servrar hos det amerikanska antipiratföretaget Markmonitor, som bygger program för att stoppa piratkopiering och Microsoft har ett nära samarbete med.

Många väntar nu på klargöranden från Microsoft, men i en intervju förklarade bolaget att användarvillkoren alltid tillåtit bolaget att ta bort appar eller innehåll som bedöms innebära säkerhetsrisker.

Fotnot. En Torrentsajt är en hemsida som tillhandahåller en server som med hjälp av överföringstekniken Bittorrent kopplar ihop klienter (peers) under fildelningssessioner.