Innovation
Petad KI-rektor svarar på kritiken

Sten Heckschers kritik av Karolinska institutet är missvisande och svepande. Det säger den tidigare rektorn Harriet Wallberg till TT. ”Det ger inte bilden av en seriös jurist”, säger hon.
(Artikeln har uppdaterats)
I den rapport som presenterades i måndags går juristen Sten Heckscher och hans kollegor hårt åt Karolinska institutets hantering av det så kallade Macchiarini-ärendet.
Men rapporten ger en missvisande bild, säger den tidigare rektorn Harriet Wallberg till TT.
– Heckscher påstår att jag inte vet vad det är att vara en statlig myndighet. Det är en oerhört grov anklagelse, säger hon.
I rapporten slås bland annat fast att man inte följde gällande regler och rutiner när kirurgen Paolo Macchiarini anställdes som gästprofessor vid Karolinska institutet.
Men enligt Harriet Wallberg har det slarvats vid ett flertal andra universitet vid anställningar av gästprofessorer, inklusive Stockholms universitet där Sten Heckscher suttit i styrelsen.
TT: Men det gör det väl inte slarvet vid Karolinska institutet mindre allvarligt?
– Så kan man absolut tänka, men det man inte tänker på är att en gästprofessor inte är en fast anställning. För dessa fanns mycket mer stringenta rutiner. Det jag vill visa är att det var så här det såg ut vid den här tiden. Men självklart måste man skärpa upp dessa rutiner, eftersom det kan få så här katastrofala följder som vi sett med Macchiarini, säger Harriet Wallberg.
Läs alla artiklar om Macchiarini-skandalen här
TT: Men det fanns ju även en rad andra missförhållanden som rapporten pekade på, som den bristande dokumentationen.
– I rapporten konstateras också att institutet vidtog åtgärder för att komma tillrätta med problemen, vilket vi gjorde, men det nämnde inte Heckscher under presskonferensen. I stället använde han ord som ”slarvigt” och ”nonchalant”. Det ger inte bilden av en seriös jurist, säger Harriet Wallberg.
TT: En annan kritik är att du ignorerade de tidigare varningssignaler som trots allt fanns, bland annat från en belgisk professor och kirurg som hörde av sig och varnade för operationerna.
– Den kom två och en halv månader efter den första operationen. Då mådde patienten bra och hade åkt hem tillbaka till Island och fått barn. Så i det läget fanns ingenting som tydde på att operationen inte hade lyckats. Varningen kom för tidigt, kan man säga. Sedan hörde han av sig igen, men då hade jag slutat.
Efter rapporten har Harriet Wallberg fått sparken från tjänsten som universitetskansler och dagen efter uppmanades hon lämna Nobelförsamlingen, som utser Nobelpristagarna i fysiologi eller medicin.
TT: Vad tycker du om detta beslut?
– Det vill jag inte alls kommentera.