Digitalisering

Penna och appar i stället för penna och papper

Fejkade vattenfärger i Ipad-appen Paper. Pennorna är från vänster Justmobiles Alupen, Redpen Stylus, Wacoms Bamboo Stylus och Boxwave Stylus. Vilken som är bäst är en fråga om tycke och smak.
Fejkade vattenfärger i Ipad-appen Paper. Pennorna är från vänster Justmobiles Alupen, Redpen Stylus, Wacoms Bamboo Stylus och Boxwave Stylus. Vilken som är bäst är en fråga om tycke och smak.

NY TEKNIK TESTAR. Det virtuella tangentbordet i kombination med funktionerna för rättstavning gör det enkelt att skriva på en Ipad. Men det finns tillfällen när penna och papper passar bättre. Några appar och en penna för pekskärmar låter dig i stället kladda på din padda.

Publicerad

I pekskärmarnas barndom var det penna som gällde. Sedan kom de kapacitiva skärmarna och pennorna ersattes av fingertopparna.

Men med en penna som leder elektricitet går det att skriva och rita på en kapacitiv skärm. Prislappen är några hundralappar eller därunder. Skillnaderna på pennorna som säljs är små. De bygger på samma grundprincip och möjligheterna att erbjuda något annorlunda är obefintliga. Eftersom all teknik ligger i pekplattan, oavsett om pennan används med en Ipad eller någon Android-modell, finns det till exempel inte något som penntillverkarna kan göra för att förbättra upplösningen.

Det innebär också att alla pennor dras med samma problem. Pennstrecken blir lika tjocka oavsett hur hårt man trycker pennan mot skärmen. Inte heller påverkar pennspetsens storlek tjockleken på strecken. Och den som skriver snabbt kommer snart märka att det som händer på skärmen hamnar på efterkälken.

Skillnaderna mellan pennorna handlar i stället helt och hållet om ergonomi. Hur de ligger i handen och hur stor eller liten friktion det är mot skärmen när man ritar.

Men pennan står bara för en del av upplevelsen. I Itunes Store finns gott om penn-appar. En del inriktade på anteckningar, andra för illustrationer med funktioner för att simulera både blyerts, tusch och vattenfärger. Till skillnad från pennorna har apparna också stor påverkan på slut­resultatet, där det kan vara rejäl skillnad på hur bra de är på att tolka användarens ambitioner och skapa vackra, läsbara linjer.

Ny Tekniks favorit är Noteshelf, som ersätter kollegieblocket på ett utmärkt sätt. Här finns till exempel möjligheten att skapa olika anteckningsböcker för olika tillfällen och välja om pappret ska vara rutigt, linjerat eller blankt. För tecknande och skissande är nylanserade och hajpade Paper ett lovande alternativ.

Men oavsett vilken app som väljs, se till att det finns möjligheter att exportera anteckningar och skisser.

Många program kan till exempel exportera i pdf-format, direkt till Evernote, molntjänsten som fungerar som ett arkiv för allt som behöver kommas ihåg. Det innebär att anteckningarna finns tillgängliga var man än befinner sig, så länge det finns en nätkopplad pryl.