Övriga nyheter
Peab fortsätter med enstegstätning
Högsta domstolen har dömt ut konstruktionen med enstegstätade putsfasader. Peab använder en modifierad variant av konstruktionen och det är osäkert om även den har ogiltigförklarats av domstolen.
UPPDATERAD. Enstegstätade putsade fasader är en konstruktion där puts läggs direkt på isoleringen. Väggen saknar luftspalt vilket gör att fukt som tränger in har svårt att torka ut. Om stommen består av träreglar riskerar den därför att börja mögla.
I en långdragen rättstvist som Högsta domstolen nyligen avgjorde fick ägarna till 32 villor med fasadtypen i Svedala rätt mot byggbolaget Myresjöhus. Domstolen kom fram till att konstruktionen medför risk för röta och utgjorde ett fel i entreprenaden.
Husen i Svedala byggdes mellan 1999 och 2003 med cellplast som isolering och tunnputs utanpå. På senare år har de flesta byggbolag gått över till en annan, modifierad typ av enstegstätad konstruktion i sina byggprojekt. Den typen har en oorganisk vindskiva och består av tjockputs på mineralull.
Fördelen med den modifierade versionen är att fukt som kommer in torkar snabbare i mineralull än i cellplast och att tjockputsen kan suga upp vatten. Därmed kan väggen ta emot mer regn innan det börjar rinna vatten på känsliga delar.
Peab använder en sådan modifierad enstegskonstruktion som standardvägg i småhus och flerfamiljshus.
– Vi är nöjda och tycker att konstruktionen är hållbar, men vi vill utveckla våra produkter och håller därför på att titta på att gå över till att bara ha den tvåstegstätade varianten (med luftspalt), säger Niclas Brantingson, informationschef på Peab.
Men även modifierade enstegstätade fasader har haft fuktproblem. SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, har undersökt över 100 sådana hus, byggda av flera olika bolag, och konstaterar att de ofta läcker.
– De modifierade fasader som vi har undersökt ser bättre ut, men de är inte tillräckligt bra, säger Anders Jansson, skadeutredare på SP.
Frågan är om utslaget från Högsta domstolen också innebär att den modifierade konstruktionen är utdömd. Det har Peab ännu inte hunnit analysera.
– HD har inte tagit upp den konstruktionen vad jag har förstått, men vi måste titta lite närmare på vad domarna innebär för oss framöver, säger Niclas Brantingson på Peab.
Advokat Nils Petersen, som företrädde husägarna i Svedala, anser att domstolen har uttalat sig generellt om den enstegstätade konstruktionen.
– Man kan tolka domen på olika sätt. Men jag tror inte att byggbolag som använder tjockputs på mineralull ska känna sig särskilt nöjda med den tekniken, för den fungerar inte bra, säger han.
Chefsjurist Ulf Stenberg på Villaägarnas riksförbund är inne på samma spår:
– Även om HD har uttalat sig om den här konstruktionen i just det här fallet så ligger det väldigt nära till hands att stödja sig på HD-domarna om det har uppstått fuktproblem även i övriga varianter, säger han.