Innovation

Patient fick 3d-printat öra gjort av egna celler

Illustration av ett ytteröra. Mikroti innebär att det ena eller båda av ytteröronen inte utvecklas normalt. Foto: Falko Knizia/Pixabay
Illustration av ett ytteröra. Mikroti innebär att det ena eller båda av ytteröronen inte utvecklas normalt. Foto: Falko Knizia/Pixabay

En kvinna med en ovanlig missbildning av örat har fått ett nytt 3d-printat öra som har tillverkats från hennes egna celler. Transplantationen ingår i ett första kliniskt försök av tekniken.

Publicerad

Kvinnan som genomgick örontransplantationen är 20 år gammal och har en medfödd avvikelse som kallas mikroti. Det innebär att det ena eller båda av ytteröronen inte utvecklas normalt. Personer med avvikelsen kan ha olika grad av defekten, från att ytterörat är nästan normalt till att det helt saknas. I USA beräknas drygt 1 500 barn födas med mikroti varje år.

I normalfallet får patienter med mikroti öron gjorda av revben eller syntetiska material. Amerikanska 3d Bio Therapeutics utvecklar levande vävnadsimplantat, som är individanpassade och 3d-printade. Företaget  utgår från ett litet vävnadsprov från patientens befintliga öra för att få broskceller. Sedan odlas cellerna och 3d-printas till ett öra. 

Nu har bolaget för första gången använt sin teknik för att transplantera ett öra till kvinnan med mikroti, rapporterar The Verge. Och transplantationen, som gjordes i mars, uppges vara lyckad. Dock har bolaget bakom tekniken inte redovisat några tekniska detaljer offentligt, vilket gör en extern bedömning svår.

Försöket ingår i en kombinerad fas 1- och fas 2-studie, som går ut på att utvärdera teknikens säkerhet och effektivitet för patienter med mikroti. Totalt 11 deltagare ingår i studien.  

3d Bio Therapeutics uppger att en av fördelarna med tekniken är att patientens kropp är mindre benäget att avvisa ett öra tillverkat med den metoden, eftersom det utgår från patientens egna celler.