Övriga nyheter

Patent-toppen: En surfare som gillar att snacka

”Jag gillar att diskutera olika problem, och är -beroende av alla jag har runt omkring mig”, säger Daniel Larsson. Foto: Jörgen Appelgren
”Jag gillar att diskutera olika problem, och är -beroende av alla jag har runt omkring mig”, säger Daniel Larsson. Foto: Jörgen Appelgren

Daniel Larsson sprutar ur sig patent, men sitter sällan i ett hörn och funderar på egen hand. Jag blir kreativ tillsammans med andra, säger han.

Publicerad

Daniel Larsson, 32 år, kom från Karlstad till Ericsson i oktober 2007. Han har de senaste tre åren fått 39 patent godkända. Bara en av Ericssons alla 116 000 anställda har fler.

När värmlänningen inte sitter och löser problem med sina forskarkolleger på Ericsson Research i Kista, gillar han att surfa. På riktiga vågor, inte på nätet.

Nu leder Daniel Larsson en standardiseringsgrupp som jobbar med 4g och Ericssons nästa radiogränssnitt NX, som testas i den senaste 5g-prototypen.

Han har en ödmjuk inställning till sin framgång.

– Jag har blivit satt i en innovativ miljö och jobbar med många på din lista, säger Daniel Larsson och berättar att han nästan varje dag pratar med patentlistans etta, Jung-Fu Thomas Chen, som jobbar i Silicon Valley.

Ännu oftare snackar han med Mattias Frenne och Robert Baldemair, som sitter i Kista och som också kvalat in på listan. Liksom med Erik Dahlman och Stefan Parkvall, som tilldelades Stora Teknikpriset för några år sedan.

– Jag sitter sällan i ett hörn och funderar på egen hand. Det är inte min stil.

Förra året bjöd vd Hans Vestberg upp Daniel Larsson på scenen under bolagsstämman för att tillsammans med två kolleger ta emot bolagets utmärkelse ”Årets innovatörer”.

När idéerna tryter tar Daniel Larsson en paus, går på en promenad.

– För idéer kan ju komma när som helst, till och med i duschen.

Daniel Larsson har en grundlön på 54 000 kronor i månaden. Sedan får han extra ersättning för ansökan och beviljat patent. Visst är lönen viktig, menar han, men viktigast är att ”trivas på jobbet”.

– För mig betyder det att ha mycket frihet. Och att bli uppskattad för det jag gör, och att ha en chef som bryr sig.