Digitalisering

Parlamentariker: ”Absolut förbluffande” att Zuckerberg vägrar svara

Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Foto: Alamy
Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Foto: Alamy

Facebooks vd Mark Zuckerberg kommer inte svara på frågor av brittiska parlamentariker om skandalen kring Cambridge Analytica.

Publicerad

Ordförande för parlamentskommittén kallar beskedet för "absolut förbluffande" – och premiärminister Theresa May hoppas att Zuckerberg förstår allvaret.

– Det är absolut förbluffande att Mark Zuckerberg inte är beredd att inställa sig för utfrågning, säger ordföranden Damian Collins från det konservativa partiet .

Hans uttalande kommer efter att den granskningsansvariga kommittén frågat ut Christopher Wylie, visselblåsaren som jobbat på det politiska konsultföretaget Cambridge Analytica.

Information om uppemot 50 miljoner Facebookanvändare läckte till Cambridge Analytica, som bland annat samarbetade med Donald Trumps valkampanj inför det amerikanska presidentvalet 2016.

Vittna i kongressen

Facebook anklagas för att ha känt till läckan under lång tid, men inte agerat. Företaget har bett om ursäkt för oförmågan att skydda informationen och säger sig ha satt in en rad åtgärder för att motverka likande händelser.

Saken utreds i både Storbritannien och USA och Facebookgrundaren Zuckerberg har kallats till förhör i den amerikanska kongressen. Källor uppger nu för CNN att han gått med på att vittna där inom några veckor.

Den brittiska parlamentariska kommittén vill fråga ut Zuckerberg. Men Facebook skriver i ett svar till kommittén att det i stället blir den tekniske chefen Mike Schroepfer och produktchefen Chris Cox som ska förklara Facebooks agerande inför kommittén. Enligt Facebook är dessa två bättre lämpade att svara på frågorna.

May: Hoppas Facebook inser

Collins uppmanar Zuckerberg att tänka om i fråga om att infinna sig.

– Det här är frågor som är av grundläggande betydelse och intresse för Facebook-användare, liksom för vår utredning. Vi uppmanar honom verkligen att tänka en gång till om han bryr sig över huvudtaget om människor som använder hans företags tjänster.

Premiärminister Theresa May säger att det är upp till Zuckerberg om han vill infinna sig att svara, och tillägger:

– Men vad jag hoppas är att Facebook kommer att inse varför det här är så viktigt för människor och varför människor är så oroade över det, och ser till att kommittén kan få de svar som den vill.