Övriga nyheter

På jakt efter spökraketerna

Markradar och magnetometer används för att leta efter så kallade spökraketer i Lappland. Instrumenten har redan gett intressanta utslag.

Publicerad

I helgen inleddes en expedition till sjön Nammajaure, söder om Gällivare, i Muddus nationalpark i Lappland. Målet är att leta efter det oidentifierade föremål som sågs slå ner i sjön 1980.

Initiativtagare till projektet är Clas Svahn på föreningen Ufo-Sverige som följt och dokumenterat historien sedan ett Stockholmspar såg ”spökraketen” slå ner.

I expeditionen finns markradarexperten Jaana Gustafsson från konsultföretaget Tyréns. Hennes uppdrag är att skanna av ett område i sjön för att se om det finns något ovanligt botten.

Från 1946 och framåt rapporterades mängder av oidentifierade flygande föremål som slog ner i sjöar, framför allt i den svenska fjällvärlden. En av de senaste rapporterna lämnades 1980 då ett par såg en flygande farkost, ungefär fyra meter lång och knappt en halvmeter bred, landa och sjunka på sjön Nammajaure.

Under lång tid var militären intresserade av rapporterna och misstankar fanns att det kunde vara en främmande makt som skickade in farkosterna över Sverige. Med åren har dock militärens intresse minskat och föreningen Ufo-Sverige har blivit allt mer drivande.

2012 letade föreningen i sjön med hjälp av dykare men hittade ingenting. Dykarnas arbete försvårades dock av att bottnen var täckt av ett fyrameterslager dy som försämrade sikten.

Den här gången tar föreningen därför hjälp av Tyréns markradarexpert för att skanna dylagret.

– Det här är förstås ett jätteroligt och annorlunda uppdrag. De två vittnen som 1980 såg denna ”spökraket” var ganska specifika med var någonstans den slog ner i sjön, säger Jaana Gustafsson i ett pressmeddelande.

Hennes uppdrag är att skanna ett område som mäter 150 gånger 200 meter.

– Rent faktiskt handlar det om att jag kommer att åka båt på sjön, fram och tillbaka, fram och tillbaka, med en markradar. Målet är att kunna bestämma om det finns något på botten eller ej, säger hon.

Under söndagen skannades området med markradar och några intressanta avvikelser på botten registrerades. Under måndagen undersöktes platserna med magnetometer för att avgöra om det kan röra sig om metallföremål.

– Det var väldigt klurigt att se vad som egentligen var bakgrundsbrus och vad som var utslag. Möjligen gavs utslag på ett av områdena, säger Jaana Gustafsson till Ny Teknik.

Någon risk för att expeditionen får utslag från sjunkna båtvrak finns inte, menar Clas Svahn, ordförande för Ufo-Sverige:

– Nej, vi är mitt ute i nationalparken, det finns inget sånt här, säger han till Ny Teknik.

Nu överväger föreningen att komma tillbaka till sjön på vintern för att använda markradar och magnetometer från en skoter som kör över sjön.

– Det är hemskt svårt att köra exakt rätt över sjön med båt när det blåser. Vi håller dörren öppen för en fortsättning, säger Clas Svahn.

Ny Teknik har tidigare berättat om Jaana Gustafsson och hennes arbete på Grönland, där hon hjälpte USA:s kustbevakning att leta efter ett spaningsflygplan som försvann under andra världskriget.

Här kan du följa sökandet.