Samhälle

Övervakning kan avslöja smittade i din närhet

Foto: Science Photo Library
Foto: Science Photo Library

På promenaden plingar det plötsligt till i mobilen: ”Akta, en smittad är nära dig”. Och ansiktsigenkänning kan avslöja mellan vilka viruset förs vidare.

Publicerad

I flera länder har övervakning via mobil använts för att spåra och stoppa smittspridning, som Sydkorea, Kina, Taiwan och Iran. Och i Italien visar anonymiserade uppgifter från telekombolag att många människor inte alls följer karantänsregler och avståndsbegränsningar.

Även svenska Folkhälsomyndigheten överväger en app, om integriteten kan skyddas, för att ha bättre koll på utvecklingen, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

EU:s länder kan i rådande läge hantera personuppgifter på ett sätt som annars inte är tillåtet. Europeiska dataskyddsstyrelsen meddelade i fredags att "dataskyddsregler (såsom GDPR) inte hindrar åtgärder som vidtas i kampen mot coronaviruspandemin". I Slovakien, exempelvis, vill nu regeringen med hjälp av telekomföretagen övervaka människor i karantän.

I ett upprop ber också en grupp epidemiologer, teknikföretagare och läkare Apple, Google med flera om verktyg som kan uppmärksamma användare på att smittade är i närheten.

Program mot terrorister

Ju mer auktoritärt styre, desto strängare kan övervakningen förstås vara. Pandemin kan då bli en förevändning för att ha större kontroll på medborgarna.

En app i Iran, som påstås kunna ställa covid-19-diagnoser, registrerar i själva verket var användaren befinner sig och dammsuger mobilen på personuppgifter, rapporterar nyhetssajten Vice.

I Kina har myndigheterna med övervakningsmetoder återskapat smittade personers rörelser och varnat andra som kommit i kontakt med dem. Internetjättar som Facebook för också diskussioner med Vita huset om hur man kan stå till tjänst under pandemin, skriver The Wall Street Journal.

Genom en undantagsregel gav Israels regering i förra veckan säkerhetstjänsten Shin Bet rätt att dela med sig av programvara till hälsomyndigheter för att hålla koll på smittan. Programmet har tidigare använts för att ha koll på terrorister.

– Vem ska granska hur det används? Och vem kan lova att vi inte, när det här är över, blir en "övervakningsdemokrati"? säger Tehilla Shwartz Altshuler vid Israels demokratiinstitut.

Kritiserade appar

Det kontroversiella israeliska företaget NSO är ett av dem som nu också flyttar fram positionerna. Program från NSO har misstänkts för att ha hjälpt Saudiarabien spåra den mördade journalisten Jamal Khashoggi, för att ha avlyssnat Amazonchefen Jeff Bezos telefon, och Whats App har stämt NSO för att plantera spionprogram i mobiler via dess app. Allt detta förnekas av NSO, som dock kan behöva lite bra pr.

Det israeliska företaget "arbetar alltid för att dess teknik ska rädda liv och skydda mot hot från terrorism, grov brottslighet och epidemier", skriver en talesperson för NSO till TT.

Ett dussintal länder påstås nu intressera sig för NSO:s nya coronaprogram.

– Men det spårar inte enskilda användare. Det är ett analysverktyg som bygger på de uppgifter som NSO får från myndigheterna, och som i sin tur kommer från telekomföretagen. Programmet kan identifiera hotspots. Och det är dataskyddslagarna i respektive land som avgör invånarnas integritet, säger en person med kännedom om NSO:s verksamhet till TT.