Populärteknik

Oväntade fyndet i meteoriten: två nya mineral

Foto: University of Alberta.
Foto: University of Alberta.

I en meteorit som landat i Somalia har forskare funnit två mineral som inte förekommer naturligt på jorden. Nu misstänker de att meteoriten även kan innehålla ett tredje ännu okänt mineral.

Publicerad

En grupp forskare vid University of Alberta i Kanada har upptäckt två nya mineral i en meteorit som har hittats i Somalia. När den 15 ton tunga meteoriten slog ner är oklart, men det är den nionde största meteoriten som någonsin har hittats.

De kanadensiska forskarna fick tillgång till en skiva på 70 gram för att kunna klassificera rymdstenen. Deras slutsats blev att det rör sig om en så kallad järnmeteorit av typen IAB, en av fler än 350 meteoriter i just den kategorin.  

Under arbetets gång såg professor Chris Herd något som fångade hans uppmärksamhet. Han tog hjälp av universitetets labb för elektronsondmikroanalys, där mätutrustning bombarderade skivan med en elektronstråle och analyserade de röntgenstrålar som materialet då sände ut.  

Redan första analysdagen upptäcktes på så vis två mineral som inte förekommer naturligt på jorden. 

– Fenomenalt. Oftast tar det mycket mer arbete än så för att kunna slå fast att det finns ett nytt mineral, säger Chris Herd i ett pressmeddelande.  

Att identifieringen gick så pass fort beror på att de två mineralen har skapats syntetiskt tidigare, vilket gjorde det möjligt att matcha sammansättningen hos de båda nyupptäckta naturliga mineralen med sina människoskapade motsvarigheter.

Ett tredje okänt mineral

Forskarna fortsätter nu att undersöka mineralen för att öka kunskapen om de geologiska villkor som rådde när meteoriten formades en gång i tiden.

– När man hittar en ny mineral betyder det att de geologiska villkoren, bergartens kemi, var annorlunda än vad som har upptäckts tidigare, säger Chris Herd. 

Den ena mineralen har döpts till elaliite, efter meteoriten El Ali, som i sin tur fick sitt namn efter en stad med samma namn i närheten av fyndplatsen. Den andra mineralen har fått namnet elkinstantonite, efter Lindy Elkins-Tanton som är chefsforskare för Nasas kommande expedition till asteroiden Psyche.  

Forskarna misstänker även att ett tredje än så länge okänt mineral kan dölja sig i 70 gramsskivan.