Digitalisering

OS har redan utsatts för flera hackerattacker

Vinter-OS i Pyongyang kan gå till historien som de mest hackerutsatta olympiska spelen hittills. Foto: Imago sport
Vinter-OS i Pyongyang kan gå till historien som de mest hackerutsatta olympiska spelen hittills. Foto: Imago sport

Två stora angrepp har redan avslöjats. Vinter-OS i Pyeongchang kan gå till historien som de mest hackerutsatta olympiska spelen hittills.

Publicerad

Redan inför de olympiska vinterspelen i Pyeongchang har två hackerskandaler avslöjats. Ett dataintrång som resulterat i läckta dokument, och ett troligen nordkoreanskt försök till att spionera på de sydkoreanska organisatörerna.

Det kanske bara är början. Wired har intervjuat säkerhetsfirmor som menar på att det finns risk för ytterligare läckor och intrång medan spelen pågår.

– Det finns ingen anledning att tro att operationerna är över bara för att material har släppts, säger Kyle Ehmke på Threatconnect till Wired.

Den troligen nordkoreanska attacken mot OS har fått smeknamnet "operation gulddrake" av it-säkerhetsföretaget McAfee. Turistorganisationer, OS-arrangörer och skidorter har fått bluffmejl som innehåller en trojan som kan spionera på offrens datorer.

Den andra, mer kända hackerkampanjen kommer från en grupp som kallas APT28, och har starka kopplingar till rysslands militära underrättelsetjänst. De har under vintern släppt samlingar av dokument som tros ha stulits i ett dataintrång mot Internationella olympiska kommittén, IOK.