Digitalisering

Ordern till Meta-anställda: Förälska er i vr-världen Horizon worlds

Metaverse och vr-plattformen Horizon worlds är väsentliga delar av Metas framtidsvision för internet. Foto: Meta
Metaverse och vr-plattformen Horizon worlds är väsentliga delar av Metas framtidsvision för internet. Foto: Meta

Det är Mark Zuckerbergs stora framtidstidsprojekt. Men den virtuella mötesplatsen Horizon worlds är så buggig att knappt ens Metas personal använder tjänsten, framgår av ett läckt pm.

Publicerad

Facebook-grundaren Mark Zuckerberg har en vision. Tänk om framtidens internet kan utgöras av en serie sammanlänkade, realtidsrenderade virtuella 3d-miljöer där användarna kan umgås och nätverka?

Kostsam vr-satsning

Ungefär så kan sociala mediejättens stora "metaverse"-projekt sammanfattas. För att visa att man verkligen menar allvar med satsningen, bytte Facebook i fjol namn till Meta – en tydlig signal om bolagets framtidsvision.

Horizon worlds finns i dagsläget till vr-headsetet Oculus Quest 2. Foto: Meta
Horizon worlds finns i dagsläget till vr-headsetet Oculus Quest 2. Foto: Meta

Parallellt med påkostad utveckling av vr-hårdvara, satsar Meta även mycket tid, pengar och kraft på att skapa en vr-plattform vid namn Horizon worlds, som i dag finns tillgänglig via vr-headsetet Oculus Quest 2.

Användarbyggda vr-miljöer

Tjänsten, som beskrivits som en mix av Roblox och Minecraft, låter användarna umgås med vänner och bekanta i form av 3d-avatarer med kroppar, fast utan ben.

Fokus just nu ligger på nätverkande, att bygga egna vr-miljöer samt att låta användarna leka tillsammans i interaktiva spel och pussel i olika former. 

I framtiden ser Mark Zuckerberg och Meta dock något annat framför sig: Horizon worlds och metaverse ska bli en naturlig förlängning av Facebook-användarnas vardag, såväl digitalt som fysiskt. I videoklipp ser vi hur exempelvis hur Horizon worlds-användare kan sammanstråla i virtuella sammanträdesrum för att hålla produktiva vr-möten.

Svårt att uppleva "Horizon-magin"

Problemet är bara att dagens version av Horizon worlds är långt i från felfri. Vr-plattformen dras med så stora kvalitetsproblem och omfattande buggar att knappt ens Meta-anställda använder tjänsten. Det framgår av flera interna dokument som läckt till tech-sajten The Verge.

– Feedbacken från kreatörer, användare, beta-testare och vårt eget team visar att den sammanlagda bördan av stabilitetsproblem och buggar gör det svårt att uppleva magin hos Horizon worlds, skriver Vishal Shah, Metas metaverse-chef, i ett av dokumenten.

I Horizon worlds ska Facebookanvändare kunna vr-mingla virtuellt med vänner och bekanta. Foto: Meta
I Horizon worlds ska Facebookanvändare kunna vr-mingla virtuellt med vänner och bekanta. Foto: Meta

I februari 2022 gick Meta ut med att Horizon worlds har 300 000 månatliga användare, som också har byggt över 10 000 egna virtuella miljöer i vr-plattformen. Huvudbudskapet var att plattformen, som rullades ut på bred front i USA och Kanada i december 2021, visar på stark användartillväxt.

Alldeles för få loggar in ofta

Men i de interna dokumenten som The Verge tagit del av framträder en mindre smickrande bild. I ett pm daterat till 15 september, skriver Vishal Shah att majoriteten av Horizon worlds-användarna inte verkar logga in på plattformen särskilt ofta. Detsamma gäller Metas egna anställda, som inte ägnar tillräckligt mycket tid åt Horizon worlds, enligt Shah.

– Den nakna sanningen är att om inte vi älskar plattformen – hur kan vi då förvänta oss att våra användare ska göra det? skriver han.

Nu kräver Vishal Shah bot och bättring. För att få till en snabb förändring planerar Meta att hålla mellanchefer ansvarig för att deras team-medlemmar loggar in på Horizon "åtminstone en gång i veckan", skriver han i ett uppföljande pm.

Uppmaningen till anställda hos Meta är tydlig:

– Alla i organisationen bör ha som mål att förälska sig i Horizon worlds. Och ni kan inte göra det utan att använda plattformen. Hoppa in där. Se till att planera så att ni kan göra det tillsammans med kollegor, och besök såväl interna som publika vr-världar så att ni kan interagera med vår community, skriver Vishal Shah.

Meta: "Mångårig satsning"

I en kommentar till The Verge säger Metas representant Ashley Zandy att bolaget ständigt arbetar med att förbättra sina tjänster, så även Horizon worlds. 

– Det här är en mångårig satsning, och vi kommer att fortsätta att utveckla produkten allteftersom. Vi är övertygade om att metaverse utgör framtiden för datoranvändning, säger hon.

Nu i oktober hålls den nionde upplagan av Metas årliga Connect-konferens. I fjol kretsade konferensen kring Metas version av metaverse – vilket väntas vara i fokus även i år.

I augusti postade Mark Zuckerberg inlägg på Meta-ägda Instagram där han antydde att "stora uppdateringar" gällande Horizon och plattformens 3d-avatarer är att vänta på årets upplaga av Connect.