Populärteknik

Oppo visar vikbar mobil – som har det Galaxy Fold saknar

Foto: Oppo
Foto: Oppo
Foto: Oppo
Foto: Oppo
Foto: Oppo
Foto: Oppo
Foto: Oppo
Foto: Oppo
Foto: Oppo
Foto: Oppo

Oppos första vikbara mobil Find N lanseras nästa vecka. Det kinesiska bolaget verkar ha löst en av de största svagheterna i Samsungs Fold-serie.

Publicerad

Artikeln har uppdaterats.

Efter fyra års utvecklingsarbete och sex prototyper är Oppo redo att släppa sin första vikbara mobiltelefon. Under onsdagen lanserades Find N på eventet Oppo Inno Day.  

Arbetet med telefonen har letts av Oppos produktchef Pete Lau, mer känd som vd och grundare av systerbolaget Oneplus. Find N ska ha gjort sig av med många av de barnsjukdomar som tidigare vikbara smartphones dragits med, skriver han i ett blogginlägg

En tydlig skillnad är att den yttre skärmen, som används när telefon är ihopvikt, är betydligt större (5,49 tum) och har samma bildförhållanden (18:9) som en vanlig smartphone. Den långsmala och otillgängliga yttre skärmen på Samsungs Galaxy Fold-telefoner är något som Ny Teknik kritiserat vid tester av modellerna.

Huvudskärmen på maffia 7,1 tum jobbar i landskapsläge med en bildratio på 8,4:9, och har en bilduppdateringsfrekvens på 120 Hz.

Foto: Oppo
Foto: Oppo

Mer hållbar än konkurrenterna?

Oppo ska också ha arbetat hårt för att minska ”vecket” som uppstår i den uppfällda skärmen. Ny gångjärnsteknik ska, enligt bolaget, göra att skärmen upplevs som mer slät och dessutom se till att det blir ett i princip obefintligt glapp när mobilen är ihopfälld. Ytan ska också vara mer tålig för repor än på andra modeller, sägs det.

Systemkretsen är, föga förvånande, en Snapdragon 888 med upp till 12 GB ram och 512 GB lagring. Mobilen rymmer också ett rejält kamerasystem med en 50 MP huvudsensor från Sony i kombination med ultravidvinkel- och teleobjektiv.

Oppo Find N säljs till en början bara i Kina och kostar motsvarande drygt 11 000 kronor för instegsmodellen. Betydligt billigare än vikbara konkurrenter från Samsung eller Huawei.