Digitalisering

Öppna skolplattformen nu i Göteborg: ”följer med spänning”

Christian Landgren. Foto: Jörgen Appelgren
Christian Landgren. Foto: Jörgen Appelgren

Nu har Öppna skolplattformen gjort debut i Göteborg. Medgrundaren Christian Landgren säger att mottagandet inte varit lika kyligt som i Stockholm. 

Publicerad

– Det är väldigt stor skillnad, de säger att de följer mottagandet med spänning. Samtidigt har ju Göteborg kunnat dra nytta av de juridiska slutsatser som man gjort i Stockholm. 

Motsvarigheten till Skolplattformen heter i Göteborg Hjärntorget och det är det föräldraspecifika innehållet i den som användare nu kan ta del av via Öppna skolplattformen. 

– Det är exakt samma app, men när man loggar in får man välja om man är förälder i Stockholm eller Göteborg, säger Christian Landgren.

Per Wikström, digitaliseringschef på grundskoleförvaltningen i Göteborg, sa till Ny Teknik tidigare i år att det finns plats för plattformar som Öppna skolplattformen i staden. 

– Göteborg har kravställt öppna gränssnitt så att det ska finnas förutsättningar för externa tjänster att hämta information på ett sätt som följer gällande lagstiftning kring personuppgifter.

För Christian Landgren är det här bara början. Den adapter som skickar api-anrop till Skolplattformen och Hjärntorget kan användas till i princip vilken utbildningsplattform som helst. 

– Det vi gör är ju en standard som kan fungera även i andra städer.