Digitalisering

Openleaks ny konkurrent till Wikileaks

Nu får Wikileaks konkurrens. På måndag startar avhopparen från Wikileaks Daniel Domscheit-Berg tjänsten Openleaks.

Publicerad

Den tyske pressfrihetsaktivisten Daniel Domscheit-Berg hoppade av Wikileaks i höstas.
Nu planerar han och andra medlemmar som lämnat Wikileaks att på måndag starta en egen tjänst för att främja yttrandefriheten, kallad Openleaks.
I en intervju i tyska tidningen Freitag berättar han om skälen. Bland annat gäller de den senaste läckan, de amerikanska diplomattelegrammen.
– Ett exempel är att knappt något har blivit offentligt. Varje dag blir ett par dépècher (telegram) offentliggjorda. Det är ett svek mot den ursprungliga Wikileaksprincipen, nämligen att så många medier som möjligt ska få tillgång till informationen, utan att någon blir diskriminerad. Hittills finns bara ett par hundra berättelser (telegram) på nätet.
Eftersom Wikileaks valt att samarbeta med vissa medier har det skapats en marknad där de amerikanska telegrammen har blivit en handelsvara, menar Daniel Domscheit-Berg. Enligt honom agerar Wikileaks inte längre neutralt i förhållande till medierna.
Han avslöjar exempelvis att den amerikanska tidningen New York Times fick vända sig till den brittiska kollegan The Guardian för att få läckan med den amerikanska telegramposten.
Orsaken var enligt Daniel Domscheit-Berg att Wikileaks ledning varit kritiska till hur New York Times  rapporterat kring de av Wikileaks tidigare läckta amerikanska Irak-rapporterna.
Wikileaks har hittills publicerat nära 1300 av de dryga 251 000 telegrammen.
Av dessa är åtta stycken i dagsläget taggade med SW, som betyder Sweden.
I Sverige är det bara Svenska Dagbladet, Aftonbladet och SVT som , enligt programmet Medierna i P1,  antingen fått eller fått köpa mellan 600 och 800 telegram, kopplade till Sverige, via journalisten Johannes Wahlström. Han beskrivs vara god vän med Wikileaks Julian Assange.
Daniel Domscheit-Berg beskriver tjänsten Openleaks som ”ett decentraliserat system av säkra elektroniska brevlådor.”
Tanken är inte att som Wikileaks själva publicera känsligt material,  utan i stället agera säker postlåda och sedan slussa hemliga dokument vidare till andra medier.
–Vi ska inte bestämma vilka som får materialet i förväg, om inte källan gör det, säger Daniel Domscheit-berg.