Samhälle
Oljan en het valfråga i Norge

Ikväll ska landets invånare bestämma om de vill ha en Norge-historia med eller utan olja.
Samma dag som Norges medborgare går till valurnorna kom ett besked från Kina. Landet överväger att förbjuda bensin- och dieselbilar. Kina kommer i så fall att ansluta till en växande skara nationer som förbundit sig till det åtagandet: England och Frankrike ska förbjuda förbränningsmotorer i bilar från och med 2040. I Stockholm kan det bli dieselförbud i vissa zoner redan om tre år.
Rörelsen mot en fossilfri framtid har blivit en av de stora valfrågorna i Norge. Främlingsfientliga Fremskrittspartiet har visserligen lovat att de ska ”vrida ur varenda droppe” olja Norge förfogar över, men deras bundsförvanter i den norska regeringen, konservativa Høyre, erkänner i sitt partiprogram att landet inte har råd att förlita sig på en naturtillgång som inte är kompatibel med det internationella samfundets utsläppsmål. ”Norge behöver en bredare ekonomisk bas”, skriver de, och tillägger att ”vi står inför ett skifte till en grön ekonomi”.
Frågan är bara om dagens koalitionsregering får lov att sätta agendan när rösterna väl räknats. Opinionsmätningarna visar att loppet är så jämnt att duellen mellan de båda blocken numera kallas ”thrillervalet”. Oppositionen leds av Arbeiderpartiet.
Men både Høyre och Arbeiderpartiet har dalat i popularitet och gett plats åt flera mindre partier som nu balanserar på fyraprocent-strecket, Stortingets spärrgräns.
Två av dem är Miljøpartiet De Grønne och liberala Venstre. Om ett eller båda tar sig över gränsen kan de bli vågmästare åt endera blocket. Men oavsett deras politiska tillhörigheter är de överens om en striktare, mer miljövänlig, oljepolitik – och de har lovat att sätta press på de större partierna.
Valet i Norge ikväll följs med stort intresse från andra delar av världen. Brittiska tidningen The Guardian är på plats och har talat med vankelmodiga medlemmar i landets väljarkår. Som läkarstudenten Trine Dæhlie. Hon tror att hon kommer att rösta på Miljøpartiet.
– Vår planet är den viktigaste frågan. Och den gröna ekonomin sker överallt. Snart är vår olja inte värd mycket.