Samhälle

Oljan en het valfråga i Norge

Norska statsministern Erna Solberg röstar i stortingsvalget på Apeltunskolan i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix / TT

Ikväll ska landets invånare bestämma om de vill ha en Norge-historia med eller utan olja.

Publicerad

Samma dag som Norges medborgare går till valurnorna kom ett besked från Kina. Landet överväger att förbjuda bensin- och dieselbilar. Kina kommer i så fall att ansluta till en växande skara nationer som förbundit sig till det åtagandet: England och Frankrike ska förbjuda förbränningsmotorer i bilar från och med 2040. I Stockholm kan det bli dieselförbud i vissa zoner redan om tre år.

Rörelsen mot en fossilfri framtid har blivit en av de stora valfrågorna i Norge. Främlingsfientliga Fremskrittspartiet har visserligen lovat att de ska ”vrida ur varenda droppe” olja Norge förfogar över, men deras bundsförvanter i den norska regeringen, konservativa Høyre, erkänner i sitt partiprogram att landet inte har råd att förlita sig på en naturtillgång som inte är kompatibel med det internationella samfundets utsläppsmål. ”Norge behöver en bredare ekonomisk bas”, skriver de, och tillägger att ”vi står inför ett skifte till en grön ekonomi”.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här