Opinion

”Olagligt innehåll ska bort från nätet – med EU-lagstiftning”

Evin Incir (S), Europaparlamentariker.
Erik Bergkvist (S), Europaparlamentariker.

DEBATT. Det är dags att rensa nätet på olagligt innehåll – digitala plattformar måste ta ett större demokratiskt ansvar, skriver Erik Bergkvist och Evin Incir , Europaparlamentariker (S).

Yttrandefriheten är en grundpelare i vårt samhälle. En förutsättning för ett demokratiskt samtal är ett öppet samtalsklimat fritt från våld, hat och hot. Därför har yttrandefriheten redan i dag begränsningar när det kommer till sådant som är olagligt – det gäller såväl online som offline. Problemet är att mängden hot, hat och bedrägerier på nätet har ökat drastiskt och vi behöver därför lagstiftning på EU-nivå för att ta bort olagligt innehåll.

Brottsförebyggande rådet har sedan 2015 rapporterat om ökade hot och trakasserier i Sverige, de som framförallt drabbas är unga vuxna mellan 16–24 år. En stor del av hoten och trakasserierna sker på sociala medier. Plattformarna måste ta större ansvar för att ta bort innehåll som är uppenbart olagligt och som möjliggör försäljning av olagliga, farliga och förfalskade produkter.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här