Digitalisering

Ökänd hackerliga sprängd

En FBI-ledd insats har avslöjat en internationell hackerliga, som misstänks ha dragit in över hundra miljoner dollar.

Publicerad

I centrum står en rysk medborgare, anklagad för att ha skapat ett av de värsta virusen genom tiderna.

– Det här är första gången vi ser en samordnad internationell insats av denna omfattning, säger Steve Rawlinson på ett av de webbhotell som deltagit i insatsen, till BBC.

Enligt det amerikanska justitiedepartementet har nätverket av hackare infekterat mellan en halv miljon och en miljon datorer med en vidareutvecklad variant av den ökända datamasken Zeus, kallad Gameover Zeus.

Förutom att stjäla lösenord och uppgifter till betaltjänster ska hackarna även ha installerat ett krypteringsprogram, Cryptolocker, i 234 000 datorer. Bara genom att begära pengar för att släppa krypteringen på filerna ska utpressarna ha tjänat 27 miljoner dollar.

Bland de drabbade finns exempelvis en polisavdelning i Massachusetts, som enligt domstolsdokument betalade 750 dollar till hackarna för att få sina utredningsfiler avkrypterade, skriver Reuters.

Sammanlagt ska de båda virusen ha dragit in över 100 miljoner dollar till det illegala nätverket.

Mannen bakom den fruktade datamasken Zeus, Jevgenij Bogatjev från Ryssland, utpekas som spindeln i nätet. Viruset uppges sedan 2006 ha infekterat över 13 miljoner datorer och pekas ut som ett av de mest skadliga genom tiderna. FBI säger sig ha kommit över chatt-konversationer där Bogatjev tar på sig äran för att ha skapat datamasken.

Bogatjev har nu åtalats vid en domstol i USA, men chanserna att Ryssland ska utlämna honom bedöms vara små.

Trots den framgångsrika polisinsatsen kan hackarna snart vara i farten igen. Myndigheter i Storbritannien varnar för att användare nu bara har ett par veckor på sig att skydda sig mot nya attacker.