Säkerhet

Odenplan öppnas efter krismöte

Foto: Calle Andersson / IBL Bildbyrå
Foto: Calle Andersson / IBL Bildbyrå

Efter ett krismöte i SL:s stab öppnades en av de två stängda pendeltågsstationerna, Odenplan, för trafik tidigt på måndagsmorgonen.

Publicerad

Stockholm City hålls dock fortsatt stängd.

Pendeltågstationerna Stockholm City och Stockholm Odenplan stängdes i fredags sedan en trasig rulltrappa skenat några dagar tidigare. Den stoppade trafiken, som även berör SJ:s resenärer, beror på en komponent i trappornas växellådor som har slitits och rostat.

I tre dagar har pendeltågen fått köra förbi två av de totalt tre pendeltågsstationer som finns i centrala Stockholm.

Oklar prognos i City

Alla rulltrappor på Odenplan-stationen har monterats ned, inspekterats och monterats tillbaka. Klockan 4.10 på måndagsmorgonen öppnar stationen igen med 16 av 21 rulltrappor i drift.

Tre rulltrappor som visade sig vara angripna av rost kommer inte att startas igen.

På stationen Stockholm City, som ligger i anslutning till centralstationen och tunnelbanans nav T-centralen, är det desto fler rulltrappor som inspekteras. Enligt SL:s vd Caroline Ottosson är det svårt att säga när stationen kan öppna igen.

– Läget där är betydligt sämre än vid Odenplan. Vi har öppnat 16 av rulltrapporna på stationen Stockholm City och samtliga är angripna, säger hon till TT.

Den stationen är dessutom betydligt större med 50 rulltrappor.

Söker snabb lösning

När det gäller reservdelar säger David Molins, presskommunikatör vid Otis som levererat rulltrapporna, att bolaget har ett stort lager, men att han just nu inte kan svara på hur snabbt reservdelarna som eventuellt kan behövas i Stockholm kan leveras.

– Vi försöker hitta en snabb lösning på problemet, säger Molins, och tillägger att specialister från andra delar av Europa finns på plats och jobbar med att inspektera rulltrapporna för att se vad som behöver åtgärdas.

Storstockholms lokaltrafik (SL) har också anlitat externa utredare från företaget Dekra, som börjar arbeta på måndagen. I ett pressmeddelande skriver trafikförvaltningen att den förväntar sig att Trafikverket bistår i utredningen. De två berörda stationerna var del av projektet Citybanan, vilket innebär att Trafikverket gjorde upphandlingen av rulltrapporna.

Många utmaningar

Redan innan pendeltågsstationerna stängdes fanns det utmaningar för tågtrafiken i Stockholm. Mälarbanan mellan Stockholm City och Jakobsberg är sedan fredag 13 juli avstängd på grund av en utbyggnad. Dessutom är tågtrafiken mellan Stockholm central och Stockholm Södra avstängd sedan 25 juni, eftersom man håller på att rusta upp den så kallade ”Getingmidjan”. Och på måndagen stängs tunnelbanans gröna linje mellan Slussen och Gamla stan, eftersom Söderströmsbron ska rustas upp.

– Det kommer att bli en del omlastningar och byten och det är viktiga att resenärerna tar del av den information som vi har gått ut med, Det finns flera utmaningar där ute för oss och våra resenärer, säger Mattias Sjöström-Varg på SL.