Digitalisering

Obama kliver in i spelkonsol

Barack Obamas presidentkampanj har tagit steget in i spelkonsolerna.

Publicerad

Det började som ett obekräftat rykte förra torsdagen på sajten gamepolitics.com. Någon hade tagit en bild av en reklamskylt i spelet Burnout Paradise. Budskapet: Vote for change och ett stort porträtt på Obama. Men kunde det stämma? Gör en presidentkandidat reklam i ett racingspel?

Det stämde. I Seattletimes bekräftar Electronic Arts annonserna och säger att de dessutom finns i ett tiotal andra spel: Madden 09, Nascar 09, Skate, NHL 09, Need for speed Carbon med flera. Men de dynamiska annonserna – tekniskt fungerar de snarlikt en webkampanj – går bara att se i tio stater i USA.

I dag spekulerar Gamepolitics.com huruvida McCain ska ta upp annonserna som något slags argument i den sista debatten. En kritisk åsikt skulle möjligen få McCain att uppfattas som… riktigt gammal.

Men i Sverige går försäljningen av annonser i konsolspel trögt – nu avbryter Karnig 4 media sitt exklusiva samarbete med partnern Double fusion.

Michael Karnig på Karnig4media knöt det första stora svenska exklusiva avtalet för in-game-annonser i början av året. Men det har gått trögt. Efter ett halvår avbryts exklusiviteten och Double Fusion, en av de tre stora aktörerna bredvid IGA och Microsoftägda Massive, jobbar nu istället med Karnig4media som en av flera representanter.

- Vi har inte lyckats intressera en enda kund. Den stora bromsklotsen är media- och reklambyråerna. Jag tror att den här typen av annonser ligger i alla fall ett år fram i tiden, säger Michael Karnig.