Samhälle

Nyupptäckt planet kan ha flytande vatten

Nasa har hittat en lovande planet, på nära avstånd från jorden. Om den har en tät atmosfär kan flytande vatten finnas på ytan.

Publicerad

Rymdsonden Tess, Transiting Exoplanet Survey Satellite fortsätter att leverera spännande upptäckter. Häromdagen rapporterade Ny Teknik att Nasas teleskop har funnit ett system med tre intressanta planer på 73 ljusårs avstånd.

Nu berättar Nasa om Tess fynd av en av våra närmaste världar, 31 ljusår från jorden.

Tre planeter kretsar runt stjärnan GJ 357 i konstellationen Vattenormen – och en av dem kan ha flytande vatten. Det förutsätter dock att planeten är stenig och att atmosfären är tät nog.

Planeten får samma uppvärmning som Mars

GJ 357 d tillhör de 45 närmaste exoplaneterna av de 4 025 som hittills har registrerats – och systemet är det tredje närmaste som har kartlagts med den så kallade transitmetoden. Med den avgörs data som massa och kemisk sammansättning genom att man mäter förändringen i ljusstyrka när planeten passerar stjärnan. I grafiken här ovan beskrivs metoden.

En lovande faktor med GJ 357 d är att planeten ligger på ett avstånd från stjärnan som kan innebära förhållanden där flytande vatten kan existera. Planeten befinner sig dock i utkanten av den beboeliga zonen, och får ungefär samma uppvärmning som vår sol ger Mars.

– Om planeten har en tät atmosfär, vilket krävs framtida undersökningar för att avgöra, så skulle den kunna fånga nog mycket värmeenergi för att värma upp planeten och tillåta flytande vatten att finnas på ytan, säger Diana Kossakowski, en av teammedlemmarna som gjorde upptäckten på Nasas hemsida.

Utan en atmosfär skulle dock temperaturen landa på 53 minusgrader och planeten skulle bara kunna erbjuda ett islandskap.

Ett varv runt solen tar 33,7 dagar

Planten har en massa som är 6,1 gånger jordens, men storleken avgörs av sammansättningen. Om planeten är stenig så innebär det att GJ 357 d bara är dubbelt så stor som jorden.

Den tar 33,7 dagar på sig för ett varv runt stjärnan, på en distans som utgör 20 procent av vårt avstånd från solen. Planeten närmast stjärnan, GJ 357 b, beskrivs som en ”het planet” – 22 procent större än vår planet, med en temperatur på 254 grader.

Mittenplaneten, c, har en massa som är 3,4 gånger jordens, med en temperatur på 127 grader.

En avhandling som beskriver upptäckten är publicerad i tidskriften Astronomy & Astrophysics.

Här beskrivs planetupptäcken: